Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterbesparing in de kassen van Oezbekistan

Met financiële steun van Zuid-Korea lanceerde de Wereldvoedselorganisatie (FAO) in 2021 het project ‘Smart Farming for the Future Generation’ in Oezbekistan en Vietnam met als doel nieuwe teeltmethoden en -instrumenten te introduceren die het waterverbruik en de benodigde arbeid verminderen en tegelijkertijd de opbrengst, de kwaliteit en het inkomen van de telers vergroten.

Het project introduceerde eenvoudige innovaties op het gebied van waterbeheer, plaagbestrijding en kasstructuur, bijvoorbeeld het gebruik van schaduwnetten over de kas in plaats van de traditionele kleibedekking, om oververhitting te voorkomen.

Het FAO-project heeft telers geholpen watertanks en een druppelirrigatiesysteem te installeren dat water, tijd en moeite bespaart. Water is altijd een issue geweest voor de streek waar projectdeelnemer Odina woont, aangezien het gebied sterk afhankelijk is van de waterbronnen uit buurland Kirgizië. Het graven van waterputten is er op deze hoogte (677 meter boven zeeniveau) en op een geaccidenteerd terrein zonder bomen geen optie. Er zou te diep moeten worden gegraven, wat de operatie duur maakt.

Telers maakten gebruik van kanalen die water vanuit de bergen naar de dorpen brengen. Elk moest z’n beurt afwachten om het land te kunnen irrigeren.

Nu wordt het water opgevangen in een speciale tank en later, indien nodig, gebruikt met een geautomatiseerd irrigatiesysteem. De uniforme watertoevoer met het druppelirrigatiesysteem handhaaft de noodzakelijke vochtigheid van de bodem en de kas als geheel. Dit is belangrijk, want als er te veel water is, creëert het overtollige vocht een gunstig klimaat voor de ontwikkeling van plantenziekten.

"Het is heel nuttig, het bespaart mij tijd en moeite, en vooral: het bespaart water", zegt Odina over het druppelirrigatiesysteem.

"Vroeger wist ik niet hoe belangrijk het was om de temperatuur en luchtvochtigheid in de kas constant bij te houden. Ik wist niet hoe ik de verspreiding van verschillende plantenziekten moest voorkomen, waardoor we vaak een aanzienlijk deel van de oogst verloren. Dit en nog veel meer nuttige dingen heb ik geleerd tijdens de cursussen van de FAO", legt ze uit.

Met deze nieuwe vaardigheden en praktijken heeft Odina van haar tomatenteeltbedrijf een bloeiende kleine onderneming gemaakt, dat nu twee tot drie keer zoveel inkomsten heeft als voorheen.

Bron: fao.org

Publicatiedatum: