Medeoprichter Pure Harvest wil zalmkwekerij opzetten in de woestijn in de VAE

Vijf jaar nadat Pure Harvest zijn eerste hydroponic geteelde tomatenoogst binnenhaalde en het in Abu Dhabi gevestigde bedrijf op weg zette om één van de grootste agtechbedrijven in de Golf te worden, is medeoprichter Robert Kupstas klaar om iets anders te kweken: vis.

Het nieuwste bedrijf van de ondernemer, Ocean Harvest, dat hij in 2021 oprichtte, heeft 1,9 miljoen euro aan startkapitaal opgehaald, is gevestigd op een verdieping afstand van de kantoren van Pure Harvest en heeft een veteraan uit de aquacultuursector aangenomen. Vorige maand benoemde het bedrijf een nieuwe CEO, venture capitalist Jawad Jamil, waardoor een team van drie klaar staat voor de volgende fase: een Serie A-financieringsronde met een doel van 168 miljoen euro aan gemengd eigen vermogen en vreemd vermogen. Het geld is bestemd voor de financiering van een faciliteit van 100.000 m2 in het noordelijke emiraat Ras Al Khaimah en latere uitbreiding naar Saoedi-Arabië en markten in Azië.

"We zijn op zoek naar strategische investeerders, staatsinvesterings-fondsen, impactinvesteerders en infrastructuurinvesteerders omdat we dat soort aandeelhouders nodig hebben," vertelt Jamil aan The Circuit. "Zij zijn degenen die niet alleen kijken naar puur financieel rendement. Zij hebben het begrip en het geduld dat nodig is om de fijne kneepjes van het bouwen van zo'n ingewikkelde infrastructuur te begrijpen. En er speelt meer."

Dat is inderdaad zo: de VAE importeren 90% van hun voedsel en land- en tuinbouw draagt minder dan 0,1% bij aan het BBP, volgens een overheidsrapport uit 2023. Mariam Hareb Almheiri, minister van klimaatverandering en milieu, heeft aquacultuur "een kernonderdeel van de nationale voedselzekerheidsstrategie van de VAE" genoemd. Zalm kweken in de woestijn is niet zo vreemd - de VAE hebben de afgelopen jaren hun intrede gedaan in de snelgroeiende viskwekerij-sector.

Lees meer op circuit.news


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.