"Investering in AntiReflect geeft flinke meeropbrengst"

AntiReflect gaat minimaal twee jaar mee. Al die tijd zorgt het extra licht in de kas voor flinke meeropbrengsten, blijkt uit berekeningen van Wageningen University & Research.

Volgens ReduSystems zijn de eerste ervaringen van telers met AntiReflect heel positief. Ze melden meeropbrengsten die enkele procenten boven de verwachting liggen. Dat kunnen ze inschatten omdat ze een behandelde kasafdeling hebben vergeleken met een onbehandelde. Terwijl het bedrijf een minimale stijging van de lichtinval met 2,5% garandeert, komen de telers uit op opbrengststijgingen tot 5%.

Als het hele kasdek gecoat is met AntiReflect is inschatting van de opbrengststijging natuurlijk heel lastig. Elk jaar is immers verschillend. Daarom heeft het internationaal gerenommeerde Lichtlab van Wageningen University & Research berekeningen gedaan onder gestandaardiseerde omstandigheden.

Het zonlicht dat op het kasdek valt, gaat voor het grootste deel door het glas heen. Dit is de transmissie. Een deel weerkaatst echter op het glas en gaat daardoor voor het gewas verloren. AntiReflect zorgt ervoor dat deze weerkaatsing flink vermindert; daardoor stijgt de transmissie.

Lichtwinst
Eerst hebben de onderzoekers van het Lichtlab gemeten hoe groot de lichtwinst is. Met een zogenaamde Bol van Ulbricht hebben ze bepaald hoeveel loodrecht en diffuus invallende (hemisferische) licht door glasplaten valt, die met AntiReflect zijn behandeld. Dat vergeleken ze met onbehandeld glas. Hun conclusie: de lichtwinst bedraagt 3 tot 4%. Daarbij blijft het kleurenspectrum binnen het PAR-gebied (het licht dat de plant benut voor fotosynthese) gelijk. Voorwaarde is dat AntiReflect heel egaal is opgebracht. Aanvullende berekeningen met het Raypro-model laten zien dat de lichtwinst voor alle invalshoeken van het licht geldt. Bij een grotere hoek is de winst zelfs nog iets groter.

Licht omzetten in productie
Vervolgens is de belangrijke vraag wat het gewas kan doen met dat extra licht. Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het nodig de fotosynthese, ademhaling, verdeling van de assimilaten en gewasontwikkeling te simuleren. Dat hebben de onderzoekers gedaan met het gewasmodel Intkam voor drie groentegewassen en drie snijbloemen. Daarbij zijn de gebruikelijke teeltstrategie├źn van Nederlandse tuinders gehanteerd.

Tomaat blijkt onder AntiReflect een meeropbrengst van 3,2% te kunnen geven. Dit getal spoort met de eerste praktijkervaringen, die overigens nog een slagje hoger liggen. Bij paprika is de berekende meeropbrengst 2,9%, bij komkommer maar liefst 5,1%.
De verschillen tussen de drie vruchtgroenten ligt aan de verdeling van de assimilaten. Qua fotosynthese ontlopen ze elkaar niets: ze doen het allemaal 3% beter onder AntiReflect, in vergelijking met een onbehandeld kasdek. Komkommer blijkt echter van de geproduceerde suikers een groter deel naar de vruchten te sturen. Vandaar de opvallende uitkomst.

Snijbloemen
Bij roos is de verwachte meeropbrengst 2,8%. Bij chrysant en gerbera is dat respectievelijk 2,6% en 3,4%. Deze snijbloemen staan bekend als lichtminnende gewassen. Dat is de reden dat veel telers assimilatiebelichting gebruiken. De onderzoekers hebben daar rekening mee gehouden bij de berekeningen. De meeropbrengst is dus echt het gevolg van een betere inval van natuurlijk licht.
Bij chrysant oogst je de hele plant; daar is de verdeling van de extra geproduceerde assimilaten dus niet zo belangrijk. Bij gerbera en roos is dat wel zo. Gerbera blijkt de extra suikers evenredig te verdelen over blad en bloemstelen. Roos laat echter een opvallend beeld zien. Terwijl de toename in fotosynthese achterblijft bij de andere twee, stuurt roos de extra suikers juist speciaal naar de bloemen, zodat het winstcijfer in dezelfde orde van grootte ligt.

Kostenreductie
Behalve aan de opbrengstkant, kan AntiReflect ook aan de kostenkant winst opleveren. Met het kasklimaatmodel Kaspro berekenden de Wageningse onderzoekers of een paprikagewas minder energie kost bij een betere lichtinval. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Ten opzichte van een energiezuinige manier van telen (Het Nieuwe Telen) bleek AntiReflect in Nederland nog 0,8% energiebesparing extra op te leveren.

Twee jaar winst
Uit duurtesten is inmiddels gebleken dat de lichtwinst door AntiReflect minimaal twee jaar op peil blijft. Ook dat heeft het Lichtlab van Wageningen University & Research bevestigd. Een investering in AntiReflect levert dus minstens twee jaar een hogere opbrengst en lagere energiekosten.

Voor meer informatie:
Lumiforte
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
T: +31 (0)13 507 53 99
welcome@lumiforte.com
www.lumiforte.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.