Ben jij er klaar voor?

Tijd voor de grote schoonmaak, tijd voor de teeltwissel

Het is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je kas 100% schoon en ontsmet is voor de start van je nieuwe teelt. Dit is cruciaal omdat bij een 99% schoonmaak er sluimerende ziekteverwekkers achterblijven, die vervolgens weer de kop opsteken en je volgende gewas kunnen besmetten. Intrahorti geeft een top 5 voor de belangrijkste overwegingen voor een goede teeltwissel.

 1. Reinig grondig vóór desinfectie
  Ontsmetting zonder grondige reiniging heeft totaal geen zin. Ontsmettingsmiddelen werken meestal alleen op het oppervlak waarmee ze in aanraking komen. Ze dringen vaak niet dieper door in de verschillende materialen. Dit betekent dat, hoewel het oppervlak ontsmet lijkt, er nog steeds veel ziekteverwekkers en virussen onder de vervuiling op de loer kunnen liggen. Gebruik voor het reinigen van goten en oppervlakken niet alleen water, maar een product zoals Intra Foamcleaner om verontreiniging te verwijderen.

 2. Kies het juiste desinfectiemiddel
  Identificeer de specifieke ziekteverwekker waarmee je te maken hebt en kies een product met de juiste eigenschappen. Als het uw doel is om virussen te elimineren, zorg er dan voor dat je een product kiest dat voor dat specifieke doel ontwikkeld is, met de juiste dosering en contacttijd.

 3. Zoek naar verborgen ziekteverwekkers
  Bedenk dat bacteriën, schimmels en virussen minuscuul zijn. Ze kunnen zich verstoppen in ogenschijnlijk vlakke oppervlakken. Zelfs een gecoate goot kan verborgen plekken hebben als je hem onder een microscoop bekijkt. Het gebruik van een product met sterke penetratie-eigenschappen samen met een goede uitvloeier is essentieel om deze verborgen plekken écht te bereiken.

 4. Reinig het totale watersysteem
  Je water- en/of irrigatiesysteem dient als een snelweg voor pathogenen. De periode waarin je kas leeg staat is ideaal om je watersysteem eens goed na te lopen. Controleer op eventuele opbouw van biofilm ook in voorraadsilo’s, want het gebruiken van schoon water gedurende de teelt is geen garantie voor het schoon houden van alle oppervlaktes, biofilm kan zich overal ontwikkelen. Intra Hydropure biedt een veilige manier om je systeem te reinigen zonder residuen achter te laten, zodat je het hele seizoen verzekerd bent van een schoon systeem.

 5. Schoon krijgen én vooral schoon houden
  Als je kas eenmaal schoon is, is het de échte uitdaging om dit ook zo te houden. Stel een degelijk hygiëneprotocol op voor de teelt en zorg ervoor dat je personeel goed geïnformeerd is en actief betrokken is bij het handhaven van deze belangrijke hygiënenormen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Heb je vragen over kashygiëne of wil je advies? Aarzel dan niet om contact met Intrahorti op te nemen. Begin met het downloaden van het Hygiëneprotocol aanbevelingen. Hygiëne is een belangrijke pijler in het succes van je volgende teelt.

Voor meer informatie:
Intrahorti
Voltaweg 4
5466 AZ Veghel
Tel.: +31 (0)413 354 105
info@intrahorti.nl
www.intrahorti.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.