Marokko grootste frambozenexporteur VK

Marokkaanse exporteurs hebben onlangs hun frambozenexport naar de Britse markt sterk verhoogd. De export van Marokkaanse frambozen naar het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen drie jaar 40 keer zo groot geworden en bereikte 15.800 ton in 2022/23 (juli-juni). Deze hoeveelheden hebben Marokko € 79 mln opgeleverd en het land is de grootste leverancier van frambozen op de Britse markt, laten analisten van East Fruit met onderstaande cijfers zien.Nog maar een paar jaar geleden waren Marokkaanse frambozen in extreem beperkte hoeveelheden beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, de export in 2017/18 was gelijk aan nul. De situatie veranderde na de Brexit. Britse importeurs gingen actief op zoek naar alternatieve verkopers en Marokkaanse exporteurs slaagden erin om die niche met succes te bezetten. Overigens was het Verenigd Koninkrijk in 2022 de vijfde grootste importeur van frambozen ter wereld.

Marokko heeft zowel de export naar het Verenigd Koninkrijk als het aandeel in de Britse markt vergroot. Marokko was slechts drie jaar geleden goed voor 1,5% van de totale frambozenimport in het VK. In 2022/23 is dit Noord-Afrikaanse land erin geslaagd om zijn aandeel tot 55% te verhogen.

Marokko is daarmee de grootste frambozenexporteur naar het VK geworden en heeft Spanje, de vorige leider, ingehaald. Bovendien heeft Spanje zijn export naar het VK alleen maar verminderd en is hun omvang in de afgelopen vijf seizoenen met 40% gedaald.

Voor Marokko zijn frambozen één van de belangrijkste exportcategorieën. Lokale telers blijven hun frambozenplantages uitbreiden en daardoor heeft Marokko zijn frambozenexport in de afgelopen zes seizoenen bijna vervijfvoudigd. In 2022/23 exporteerde het land meer dan 60.000 ton frambozen.

Marokko heeft zijn positie op de wereldranglijst van frambozenexporteurs alleen maar verbeterd en werd in 2022 de op twee na grootste exporteur ter wereld. Ter vergelijking: in 2017 nam Marokko slechts de zesde plaats in.

Frambozen zijn de derde exportcategorie na tomaten en mandarijnen wat betreft de exportinkomsten die in totaal in seizoen 2022/23
€ 314 mln bedroegen.

Marokko exporteert zijn frambozen vooral naar Europese landen, waarbij het Verenigd Koninkrijk de snelste groei liet zien. Het VK was ook de belangrijkste frambozenimporteur voor Marokko in 2022/23 met een aandeel van 25% in Marokko's totale export.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.