Tijdelijke bescherming voor derdelanders uit Oekraïne stopt per 4 september

Derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne, vallen vanaf 4 september 2023 niet meer onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne. Glastuinbouw Nederland laat weten dat dit onder andere inhoudt dat zij geen automatisch recht meer hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit betekent niet dat derdelanders helemaal geen recht meer hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vanaf 4 september 2023 is een reguliere asielprocedure verplicht voor deze groep. Daarnaast moet de werkgever in het bezit zijn van een tewerkstellingsvergunning.

De Rijksoverheid communiceert de voorwaarden bij dit traject. De groep derdelanders is door de overheid per brief op de hoogte gesteld van de veranderende situatie vanaf 4 september 2023.
Mensen met de Oekraïense nationaliteit kunnen onder voorwaarden werken in Nederland. Mensen die niet de Oekraïense nationaliteit hebben, maar wel in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hebben, mogen ook onder voorwaarden in Nederland werken. Deze groep mensen wordt "derdelanders" genoemd. De Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne maakt dit mogelijk.

Wat kan ik doen als werkgever?
Willen telers weten of Oekraïense werknemers vanaf 4 september nog in Nederland mogen weten? Derdelanders hebben een o-document gekregen. Als de derdelander vanaf 4 september 2023 niet meer onder de richtlijn valt, dan staat er een vervaldatum in zijn/haar o-document. Als dit het geval is dan gelden vanaf dan de regels en procedures die bij een reguliere asielprocedure horen. Als men deze groep werknemers in dienst wil houden vanaf 4 september, vraag dan een tewerkstellingsvergunning aan bij UWV. Het UWV moet binnen vijf weken een beslissing nemen. Heeft men hierover vragen of wil men hierover ervaringen delen uit de praktijk? Neem dan contact op met de Werkgeverslijn.

Bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.