Er zijn zorgen over het effect van de in gewasbeschermingsmiddelen gebruikte werkzame stof flupyradifurone. Op dit moment wordt de stof op Europees niveau herbeoordeeld. Dat heeft minister Adema van LNV laten weten in reactie op Kamervragen van Tweede Kamerlid Akerboom van de Partij voor de Dieren.
Het Kamerlid wilde van de minister weten of hij ook een verband ziet met insectensterfte en toegenomen gebruik van flupyradifurone na het verbod op het gebruik van neonicotinoïden. De minister schrijft in een brief op 24 augustus dat het gebruik van de werkzame stof de laatste jaren 'redelijk constant' is gebleven. Hij schrijft dat er 'geen indicatie is dat het gebruik van flupyradifurone bijdraagt aan de lage aantallen waargenomen insecten.'
Beoordeling
De minister erkent wel dat in eerder Europees onderzoek, waarna de stof in 2015 Europees werd toegelaten, niet is gekeken naar solitaire bijen. Alleen naar hommels en honingbijen is gekeken. De European Food Safety Authority (EFSA) concludeerde dat de voorgenomen toepassingen geen onaanvaardbaar risico met zich meebrengen voor honingbijen. De data over hommels lieten geen hogere gevoeligheid zien. Data over andere bijensoorten waren niet beschikbaar. Voor onderzoek naar 'chronische schadelijkheid voor andere bijensoorten' ontbrak het volgens de minister destijds aan testmethoden.
De uitkomst van het nieuwe, lopende herbeoordelingsonderzoek, dat 'in vergevorderd stadium is', zal bepalen of de toelating van de middelen door het Ctgb zal moeten worden herzien, schrijft de minister. Ook de reguliere herbeoordelingsprocedure is inmiddels gestart. Voor een tussentijds verbod van het middel voor in open teelten, zoals het Kamerlid vraagt, ziet de minister niets. "Ik heb vertrouwen in de Europese toelatingssystematiek waarbij een goedkeuring, op basis van nieuwe wetenschappelijke informatie, kan worden herzien."
Tuinbouwtoelating
Flupyradifurone is een insecticide die in Nederland mag worden gebruikt bij de teelt van aardappelen, vele soorten fruit, zoals aardbeien, appels, bramen, druiven, frambozen, peren, watermeloenen en groentes, zoals aubergines, bonen, courgettes, erwten, komkommers, koolgewassen, paprika’s, sla en tomaten en van bloembollen, snijbloemen, kerstbomen en vaste planten. In Nederland zijn 4 middelen op basis van flupyradifurone toegelaten, 3 middelen voor particulier gebruik in huis, (volks)tuin of kas (Sanium, Sanium Stick en Sanium Spray) en 1 middel voor professioneel gebruik, Sivanto Prime.