Areaal zachtfruit in Huelva ongewijzigd

Telersvereniging UPA Huelva verwacht dat in het komende zachtfruitseizoen het areaal van vorig seizoen wordt behouden, namelijk ongeveer 6.000 hectare. Maar, zo stelt secretaris Manuel Piedra, gezien de onzekerheid over het toegelaten watergebruik kan het nog wat variëren, afhankelijk van of het nog voldoende regent in de herfst.

Manuel herinnert er in dit opzicht aan dat op het einde van vorig seizoen 25% minder waterverbruik werd toegestaan dan in voorgaande jaren.

"Wij hebben onze percelen liggen in het stroomgebied Tinto-Odiel-Piedras en de gewestelijke overheid heeft ons geïnformeerd dat er in principe geen restricties zullen plaatsvinden, maar als het in de herfst niet of te weinig regent, kan de situatie nog wel eens netelig worden", vertelt hij.

Aan de andere kant wijst Piedra erop dat een reductie van het areaal niet echt werkbaar zou zijn vanwege de vaste kosten. "Als we fors minder aanplanten, komen we niet uit de kosten."

"En", zo merkt hij verderop, "we kunnen onze klanten niet in de kou laten staan. Van december tot het einde van het seizoen moeten we de markt kunnen voorzien van product, zoals elk jaar. Als we dat niet doen, dan zullen andere landen onze markt betreden en ons marktaandeel innemen."

"Huelva moet dus streven naar een volledige opbrengst, al zal logischerwijs alles afhangen van de hoeveelheid water die valt in de maanden oktober, november, december en januari."

In dit verband geeft Piedra aan dat ze op zoek zijn naar alternatieven, zoals het proefproject dat Freshuelva samen met de haven van Huelva uitvoert, om zeewater tegen minimale kosten te ontzilten, in afwachting van andere infrastructuurwerken, zoals de voltooiing van het stuwmeer van Alcolea, de tunnel van San Silvestre en een betere wateroverdracht vanuit de heuvels van Aracena, onder meer via het kanaal van Trigueros.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.