"Iedereen meet de grond, lucht, vochtigheid en temperatuur, behalve het product, de plant zelf. Ik heb heel lang in de technologiesector gewerkt en vond dit onlogisch, omdat er beslissingen werden genomen zonder dat er op het product gebaseerde meetgegevens waren", zegt Sumanta Talukdar, oprichter en CEO van Gardin, een Britse agtech die zich richt op de gezondheid van planten via hun eigen detectieplatform.
"Ik ben Gardin begonnen om CEA-telers te helpen meten wat ze eigenlijk op schaal telen. Onze oplossing bestaat uit een gepatenteerde Chlorofyl Fluorescentie (ChF) sensor die gekoppeld is aan de cloud, echte gegevens verzamelt over het gewas op een enorme schaal en de inzichten deelt met de teler om echt te weten wat er in de planten gebeurt."
Sumanta Talukdar
De hartslag van de plant kennen
Het Gardin-platform is ontworpen om op schaal te werken in commerciële kassen. De sensor is in minder dan 10 seconden ingesteld en werkt daarna autonoom. De sensor kan metingen verrichten tot op een afstand van 3 meter, het hele bladerdak meten, inclusief de hoogte, en 100 metingen per uur doen.
De sensor kan ook op een mobiel platform worden gemonteerd, zodat hele kassen kunnen worden gescand met één enkele sensor. De ruwe gegevens worden door onboard signaalverwerking en vervolgens door machine learning modellen in de cloud omgezet in gemakkelijk te gebruiken inzichten en gegevens voor telers. De inzichten kunnen worden geleverd via een front-end of via API.
Het detecteren van gestreste planten weken voordat telers of camera's dit waarnemen is een enorme winst, legt Sumanta uit, als het gaat om het optimaliseren van resultaten en het voorkomen van verliezen van gewassen. Gardin helpt haar klanten actief met het optimaliseren van omgevingscontroles, naast schaduwstrategieën, CO2-assimilatie, etc., door hen realtime reacties op plantniveau te laten zien.
Dit helpt telers om hun strategieën te herhalen en te testen, bijvoorbeeld op kasniveau binnen enkele uren in plaats van weken of maanden. Op dezelfde manier helpt het team leveranciers van verlichting om hun belichting in realtime te optimaliseren, wat leidt tot een enorm lager energieverbruik voor de telers en, in andere gevallen, kortere groeicycli.
"Als je ons product wilt begrijpen, hoef je alleen maar naar het team te kijken." Het team bestaat uit experts op het gebied van plantkunde, natuurkunde, computer vision, machine learning, embedded systemen, data engineering, robotica, elektronica, UX, supply chain en operations. Het resultaat is een gepatenteerd high throughput remote phenotyping platform dat Gardin vandaag wereldwijd levert," licht Talukdar toe.
Hoe werkt het?
Wereldwijd beschikbaar voor elke teler, van orchideeën tot in een vertical farm geteelde sla tot kastomaten, is het aankoopmodel vrij eenvoudig, stelt Talukdar, omdat het op abonnementsbasis is.
Dus hoeveel sensoren heeft een teler nodig per hectare? "We vragen de teler altijd welk controleniveau hij op zijn bedrijf heeft, omdat het niet nuttig is om inzichten te verschaffen op een niveau waarop geen actie kan worden ondernomen. Dus als de teler zegt dat de kleinste eenheid waar hij veranderingen kan aanbrengen een hectare is, dan kunnen we zeggen dat hij 2 of 3 sensoren per hectare nodig heeft. Als de sensor op iets mobiels kan worden gemonteerd, hebben ze zelfs nog minder sensoren nodig. Uiteindelijk zijn we een analysebedrijf, geen hardwarebedrijf, en we zijn gemotiveerd om alleen het minimum aan hardware te verkopen dat nodig is om de teler te helpen."
Voor meer informatie:
Sumanta Talukdar, oprichter en CEO
Gardin
www.gardin.co.uk