Het is geen gemakkelijk seizoen geweest voor de teelt van pepers in Mexico, omdat het weer aanzienlijk invloed heeft uitgeoefend. "De hitte is ongekend en eist een grote tol van alle variëteiten," zegt Jimmy Garza van Bebo Fresh in Texas aan het eind van week 33. "Net als alle andere telers worstelen we met de opbrengst."
Bebo oogst het hele jaar door pepers in verschillende delen van Mexico, maar het volume ligt overal lager. "We roteren van het centrale deel naar het westen, maar de overgang was dit seizoen moeilijk te coördineren en we moeten heel flexibel zijn", zegt Garza.
Volatiliteit in open veld
Pepers worden nog steeds op de traditionele manier geteeld, in de vollegrond. "Er is veel meer volatiliteit vergeleken met een gecontroleerde omgeving zoals een (schaduw)kas," zegt Garza. "Ik heb het gevoel dat de teeltperiodes in de vollegrond korter worden en we worden steeds meer beïnvloed door klimaatproblemen."
Telers moeten kiezen of ze gewassen in een open veld of in een gecontroleerde omgeving telen. "Er is een mogelijkheid om pepers te telen in een gecontroleerde omgeving, maar we zouden continu een goede prijs moeten hebben om de investering te rechtvaardigen. Er is een aanzienlijk risico verbonden aan investeren in een nieuw gewas. Telers worden terughoudend als het gaat om dit soort investeringen. Ze nemen er afstand van."
Omdat de opbrengsten dit seizoen erg verschillen qua volume is de vraag groter dan het aanbod. Jalapenos, serranos, poblanos, enz. worden allemaal beïnvloed. Als gevolg daarvan zijn de prijzen hoog. "Over de hele linie zien we 25% hogere prijzen," zegt Garza. Serrano's kosten € 0,42/kg op groothandelsniveau, terwijl Poblanos ongeveer € 0,84/kg kosten. Als gevolg van de gestegen inkoopkosten en inflatie zijn prijsstijgingen gebruikelijk geworden en niet nieuw voor de lange termijn. "Deze nieuwe hoge prijzen worden de norm."
De consument peilen
Hoewel de vraag groter is dan het aanbod, betekent dit niet dat de consument gewoon koopt wat er beschikbaar is. "Consumenten zijn goed op de hoogte van de soorten pepers die ze willen," zegt Garza. "Er is veel variatie. Als we een kleinere jalapeno hebben, geven ze de voorkeur aan een grotere, of ze vragen om een gestreepte pepervariant. Het is moeilijk om in te schatten wat de consument wil.
"Al met al is het een moeilijk jaar voor pepers en iedereen voelt de druk."
Voor meer informatie:
Jimmy Garza
Bebo Fresh
Tel.: (+1) 956 627 3302
[email protected]
www.bebofresh.com