Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Positief zachtfruitseizoen Landgard

"Retailers zijn zeer gefocust op Duits zachtfruit"

Na de eerste weken van de buitenoogst voor frambozen, bramen en rode bessen maakt telerscoöperatie Landgard een over het algemeen positieve tussenbalans op voor het zachtfruitseizoen van 2023:

"De kwaliteit en hoeveelheden frambozen zijn extreem goed. We zijn over het algemeen ook tevreden over de oogst van rode bessen. De bramenoogst heeft vertraging opgelopen door het koelere weer. Het is echter nog steeds in het midden van het seizoen, zodat volumes en kwaliteit zich positief kunnen blijven ontwikkelen, gezien de goede weersvoorspellingen," aldus Arthur Heinze, verkoopmanager fruit bij Landgard Obst & Gemüse & Co. "De vraag naar regionale bessen blijft hoog. Retailers hebben een sterke focus op Duits zachtfruit en ondersteunen de verkoop met hun regionale huismerken."

Alleen al in de regio west leveren bedrijven die lid zijn van Landgard frambozen, bramen en rode bessen van een areaal van ongeveer 150 hectare, en de trend vertoont een stijgende lijn. De eerste bramen onder glas werden half mei al geoogst in het Rijnland. Bramen uit de overdekte buitenteelt zijn sinds week 27 te koop. De frambozenoogst in folietunnels begon in het westen in week 24, vanaf week 27 werden ook buitenframbozen uit de bedekte teelt geoogst.

Vanaf week 26 konden de eerste vroege rode bessenrassen worden geoogst in het Rijnland. Arthur Heinze: "De klimaatveranderingen van de afgelopen jaren vereisen een bijzondere teeltkennis van de bedrijfsleiders. We zijn trots op onze familiebedrijven die deze uitdagingen op de best mogelijke manier aangaan. Samen met onze leden breiden we de beschermde teelt verder uit om een hoge productiekwaliteit en beschikbaarheid van het fruit te kunnen garanderen. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden in de beschermde teelt aanzienlijk beter voor alle betrokkenen."

Op het fruitteeltbedrijf van teler Matthias Sonntag in Wachtberg groeien op ongeveer zeven hectare bramen en frambozen onder regenkappen of in folietunnels. "Hierdoor kunnen we de handel elke dag voorzien van vers zachtfruit, zelfs bij langdurige regen, zoals in de afgelopen weken, en tegelijkertijd kunnen we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk verminderen," zegt Sonntag. "Uiteindelijk moet fruit tegenwoordig altijd aan meerdere eisen tegelijk voldoen. De handel wil een lange houdbaarheid. Wijzelf hebben grote vruchten nodig die gemakkelijk te oogsten zijn. En voor de consument moeten de bessen vooral lekker smaken."

Tot eind augustus draait de zachtfruitoogst in de boomgaard van Matthias Sonntag nog op volle toeren en tot de eerste vorst oogst hij kleinere hoeveelheden uit laatrijpe frambozenteelten. "Ik ben erg tevreden met het frambozenseizoen tot nu toe, de kwaliteit en de opbrengst zijn erg goed," legt de fruitteler uit.

Bij de vroege bramenrassen leidde een vorst in de voorbloeifase tot opbrengstverliezen omdat er minder bevruchte bloemen werden gevormd. "De kwaliteit is ook hier goed, maar we verwachten een vrij matige oogst," zegt Sonntag. "De vraag van de consument naar regionaal zachtfruit was enigszins beperkt door de lange periode van koeler weer. Maar we realiseren stabiele prijzen voor ons fruit, wat erg belangrijk is met het oog op de jaarlijks stijgende loonkosten, vooral voor arbeidsintensieve gewassen zoals zachtfruit."

Over het algemeen is de tussentijdse beoordeling van Landgard-lid Daniel Schäfer over het bessenseizoen tot nu toe ook positief: "We hebben onze vroege bessen van half juni tot begin juli geoogst. Hier was de opbrengst helaas wat lager, deels door het slechte bloeiweer in het voorjaar. Het late fruit, dat we van begin tot eind juli hebben geoogst, was echter goed, zodat we de handel tot de herfst over het geheel genomen uitstekend kunnen voorzien van bessen van goede kwaliteit."

Op het Alte Burg teeltbedrijf in Birresdorf teelt Daniel Schäfer onder andere rode bessen op bijna 29 hectare, die deels tegen weersinvloeden worden beschermd door netten en deels door folie. De Schäfers zijn ongeveer twaalf jaar geleden begonnen met de teelt van rode bessen en ze hebben deze sindsdien voortdurend uitgebreid. "Rode bessen passen perfect in ons teeltbedrijf, omdat ze een aanvulling vormen op ons hoofdgewas, aardbeien," zegt Daniel Schäfer. Direct na de oogst worden de bessen opgeslagen bij een gecontroleerde kamertemperatuur om een optimale productkwaliteit en versheid te garanderen. Teler Daniel Schäfer is absoluut overtuigd van de voordelen van zachtfruit voor consumenten, maar zou wel iets hogere prijzen willen zien. "We hebben hier tenslotte geweldig fruit, waar we veel werk, energie en ons hart en ziel in stoppen."

Voor meer informatie: www.landgard.de

Publicatiedatum: