Marek Knop, StC International:

"We verkopen Poolse paprika's aan supermarkten door heel Europa"

Tholen - De Poolse paprikateelt is nog onvergelijkbaar met de Nederlandse hightechteelt. In tegenstelling tot de tomaten, die in het land wel in glazen kassen worden geteeld, vindt de paprikateelt nog veelal in plastic tunnelkassen plaats. "Er zijn in de loop der jaren wel proeven geweest met paprika's in glazen kassen, maar uiteindelijk hebben deze nooit doorgezet", vertelt account manager Marek Knop van StC International uit Honselersdijk.

Dat neemt niet weg dat er behoorlijke volumes omgaan in de Poolse paprika's. "Onze teler/partner in Polen Piotr Malek, waar wij de volledige export voor verzorgen, beschikt over flinke volumes. Piotr is alweer 8-9 jaar mijn vriend en hij behoort in mijn ogen tot de beste Poolse telers. Dagelijks verstuurt hij 8-12 trucks, voor zowel de Poolse supermarkten als voor export naar ons", vertelt Marek. Deels komt de handel naar Nederland, maar we exporteren ook rechtstreeks vanuit Polen.

De laatste jaren voeren we de Poolse premium paprika's onder ons eigen merk Qrown, waarvan de stengels worden geknipt om de beste paprika's te selecteren. Daarnaast werken we met het merk Agro Malek. Deze paprika's worden met de hand geoogst en van de plant getrokken, zodat je soms wat gebroken stengels tegenkomt. Ook kunnen deze paprika's soms wat misvormd zijn, maar de kwaliteit is nog steeds erg goed en de meeste supermarktklanten accepteren dit zonder commentaar."

Het seizoen van de Poolse groene paprika's start traditiegetrouw medio juni met de eerste groene paprika's, ruim een maand later volgen de gele en rode paprika's. Oranje paprika's zijn er in Polen slechts op heel beperkte schaal aanwezig. "In totaal beslaat het Poolse paprika-areaal zo'n 600 hectare. Het overgrote deel van de paprikateelt is gevestigd in de regio Radom. Zo'n 2.000 telers produceren ongeveer 40.000 ton per seizoen", vertelt Marek.

Het Poolse paprikaseizoen eindigt traditiegetrouw eind oktober. "Wij groeien jaarlijks in volume en verkopen de Poolse paprika's richting supermarkten door heel Europa, onder meer in Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Portugal en Italië. Overal rijden we met volle vrachtwagens naartoe", vertelt Marek. "De Poolse paprika's zijn een stuk goedkoper dan de Hollandse en daarom voor veel klanten interessant. Bovendien is het een mooi alternatief als er tekorten zijn en de prijzen van de Hollandse paprika's erg hoog zijn. Ook is de shelf life van de Poolse paprika's erg goed."

"Dit jaar is het aanbod Hollandse paprika's niet zo groot en is er een goede vraag naar Poolse paprika's. Aanvullend op de blokpaprika's voeren we ook steeds meer specialiteiten zoals Chili- en Jalapeno-pepers en in mindere mate ook Sweet Palermo paprika's. Daar zie ik zeker nog een verdere groei in."

Voor meer informatie:
Marek Knop
StC International
Vijverberglaan 2B
2675 LC Honselersdijk
Tel: +31 174 752 953
Mob: +48 668 331 110
marek@stcint.eu
www.stcint.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.