Genoombewerking met behulp van CRISPR in planten heeft de potentie om plantenveredeling aanzienlijk te versnellen. Deze techniek is gebaseerd op het gericht induceren van dubbelstrengs DNA-breuken in het plantengenoom. De reparatie van deze breuken kan resulteren in nieuwe genetische variatie, die kan leiden tot wenselijke eigenschappen.
De specificiteit van het CRISPR-systeem voor het maken van DNA breuken in planten moet echter verder onderzocht worden. Breuken op posities anders dan de bedoelde target sites (zogenaamde off-target sites) kunnen mogelijk resulteren in onbedoelde, ongewenste effecten.
Breuken
In een promotieonderzoek hebben WUR-promovendus Ellen Slaman en haar team verschillende methoden ontwikkeld en toegepast om de specificiteit van CRISPR-Cas9 (en, in mindere mate, Cas12a) in tomaat te onderzoeken. Ze ontdekten dat zowel CRISPR-Cas9 als CRISPR-Cas12a zelden breuken induceren op off-target sites en dat off-target sites bovendien goed voorspeld kunnen worden – en dus vermeden.
Daarbij geeft deze studie volgens de onderzoekers waardevol inzicht in de frequenties van mutaties en type mutaties die geïnduceerd worden door CRISPR-Cas. De resultaten die gepresenteerd worden in het proefschrift zijn volgens hen nuttig voor zowel onderzoekers die CRISPR-Cas als gereedschap gebruiken, als voor professionals die betrokken zijn bij de regelgeving omtrent genome-edited gewassen.
Slaman hoopt op 30 augustus te promoveren aan Wageningen University & Research.
Bron: Twitter, Linkedin