Tuncer Akarca, Elite Foods:

"Recent aangetrokken aanbod zorgt dat prijzen Elite-trostomaten weer licht dalen"

Tholen - Na een rustige vakantieperiode begint de drukte weer een beetje te komen bij het Vlaamse Elite Foods. "Rond deze periode zien we traditiegetrouw een daling van zo'n 20 procent in de handel, maar langzaamaan begint het weer wat bij te trekken", vertelt Tuncer Akarca van Elite Foods, gespecialiseerd in Elite-trostomaten.

"Toch bleef de markt wel redelijk in balans", vervolgt Akarca. "Dat komt voornamelijk doordat het in juli vrij donker en koud is geweest. Daardoor viel het aanbod begin augustus een beetje tegen, wat de tomaten gedurende deze periode ook wel wat duurder maakten. Het aanbod is sinds een week echter weer aan het bijtrekken en dit zien we ook gelijk terug in de dalende prijzen. Nu is het wachten tot de vraag hierin ook weer mee gaat, maar we verwachten dat het, net zoals elk jaar, in een aantal weken wel weer komt."

Voorkeur Belgisch aanbod
Het bedrijf biedt de Belgische Elite-trostomaten aan van begin april tot Nieuwjaar. "Zo wordt de zomerteelt gecombineerd met de belichte teelt in de winter. Echter was de belichte teelt, zoals algemeen bekend, nogal problematisch afgelopen winter. We hebben door de hoge energieprijzen fors minder Belgische tomaten aan kunnen bieden. In die periode hebben we ons dan ook meer gericht op het Turkse aanbod om toch aan al onze leveringen te kunnen voldoen."

Nu de belichte teelt komende winter echter weer grotendeels opgepakt zal worden, verwacht de ondernemer ook gewoon weer de Belgische Elite- trostomaten aan te kunnen blijven bieden. "Dat is toch ook wel fijn, omdat we zien dat de Elite kwaliteit bij onze klanten geprefereerd wordt. Dit blijkt ook uit het feit dat ze meer willen betalen voor de echte Elite- trostomaten. We werken ook in eigen elite verpakkingen. Daarnaast is onze ligging naast BelOrta ideaal om snel in te kunnen spelen op eventuele problemen of veranderingen."

Nieuwe locatie
Elite Foods heeft in juni vorig jaar haar intrek genomen in een groter pand in Sint-Katelijne-Waver. "Het is zo'n 50 meter van de vorige locatie, maar we hebben de laatste jaren een grote groei doorgemaakt, waardoor we besloten een locatie te betrekken waar we deze groei op een stabiele manier door konden zetten", legt Akarca uit. Het exportbedrijf is met de verhuizing van zo'n 1000 vierkante meter naar ongeveer 2700 vierkante meter gegaan qua oppervlakte, waarvan ongeveer 1700 vierkante meter gekoelde bewaring.

Toch benadrukt Akarca dat ze recent wel even flink op de rem hebben moeten trappen. De organisatie van het bedrijf kon het eigen succes niet helemaal volgen. "Daarom hebben we sinds een aantal jaar de focus gelegd op een goede organisatie, waarmee we door kunnen groeien op een mooie organische manier. Dit resulteert nog altijd in een mooie, stabiele groei van zo'n 10 à 15 procent ieder jaar. Dat we inmiddels op de goede weg zitten, bewijst denk ik ook het feit dat we recent onze eigen verpakkingen voor de Elite-trostomaten hebben kunnen laten ontwikkelen."

Hoofdmoot tomaten
Naast de tomaten biedt het bedrijf het volledige assortiment aan groenten en fruit uit Nederland en België aan. "Ik denk dat ongeveer 90 procent van de producten die wij exporteren Belgisch is, aangevuld met een klein deel Nederlandse groenten. Deze exporteren we voornamelijk naar Duitsland. Dit beslaat zo'n 70 procent van ons klantenbestand, maar we hebben ook clientèle in bijvoorbeeld landen als Oostenrijk, Zweden, Roemenië en Servië."

Akarca geeft aan dat tomaten, ondanks de constante zoektocht naar uitbreiding van het assortiment, de hoofdmoot zullen blijven. "Ik denk dat we ons onderscheiden in deze specialisatie. Naast bananen zijn tomaten de meest verkochte groenten- en fruitsoort ter wereld. Er is een wereld in te winnen en ik denk dat we daarin onze gestage groei ook mooi voort kunnen zetten.

Voor meer informatie:
Tuncer Akarca
Elite Foods

Kempenarestraat 64
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 (0)15633746
info@elitefoods.be
www.elitefoods.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.