Joachim Stracke en Jochem Wolthuis zijn al vele jaren werkzaam in de groenten- en fruitsector. Met hun recent opgerichte platform "Frische Society" bundelen ze hun kennis over o.a. actuele trends en marketingconcepten en dragen ze deze uit, via bijscholingscursussen, zowel on-site als via e-learning.
Bedrijven uit de hele groenten- en fruitketen ondersteunen de Frische Society met hun expertise en presenteren hun producten en diensten op de digitale vakbeurs. De mannen vertellen hieronder over marketingpotentieel van het concept "regionaliteit", over de gevolgen van het steeds minder gebruiken van de klassieke haptische flyer of aanbiedingsfolders en over de prijsstructuur in de retail.
Jochem Wolthuis en Joachim Stracke
Doel: groente- en fruitconsumptie stimuleren
"Wat onze samenwerking onderscheidt, is dat Joachim veel ervaring heeft in de verkoopsector, terwijl ik veel contacten onderhoud met telers. Ons gezamenlijke doel is het stimuleren van de totale groente- en fruitconsumptie", zegt Wolthuis. "Het werk van de Frische Society richt zich in de eerste plaats op beslissers uit de retailsector en alle medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van verse groenten en fruit in de markt. Door middel van een digitale vakbeurs, online evenementen, een nieuwsbrief, maar ook via expertreizen naar producenten, dienstverleners en supermarkten en door trainingen op locatie en e-learning seminars willen we geïnteresseerden voorlichten. We organiseren presentaties door en met onze partners. Via ons online platform willen we ook de belangstelling van de vakpers vergroten."
Kritiek op een 'vertekend' beeld van de sector
Een ander doel is om de partners in de waardeketen met elkaar te verbinden en niet alleen producten en diensten aan te bieden. "We moeten een communicatieniveau creëren dat gebaseerd is op waardering. Vroeger hoefde je alleen maar je goederen aan te bieden en je kon de bijbehorende verkoop realiseren. Tegenwoordig moet je klanten echter gerichter aanspreken."
In dit verband bekritiseert Stracke de berichtgeving over de zogenaamde "inflatiegerelateerde terughoudendheid om te kopen": krantenberichten over het onderwerp inflatie gaan vaak vergezeld van foto's van groenten en fruit. Dit suggereert aan de lezers dat groenten en fruit de inflatie in belangrijke mate aanwakkeren. Dit is een verdraaiing van de feiten. Jochem Wolthuis voegt hieraan toe: "Met het oog op ons doel om meer consumptie van groenten en fruit te stimuleren, moeten we natuurlijk altijd blij zijn als groenten en fruit in een positieve context worden afgebeeld en niet het beeld als 'prijsopdrijvers' in de hoofden van de lezers blijft hangen."
Lage zelfvoorzieningsgraad in Duitsland
Volgens Wolthuis is de zelfvoorzieningsgraad in Duitsland voor groenten slechts 30 procent, terwijl het aandeel voor fruit ongeveer 20 procent is. "Dat betekent dus dat de meeste groenten en fruit uit het buitenland worden geïmporteerd, ook uit Nederland. Juist omdat we een buurland zijn, zijn de producten haast regionaal," zegt Wolthuis.
Regionaliteit is dan ook al enkele jaren een belangrijk merk. Volgens Stracke is de term "regionaal" zeer rekbaar: "Als ik bijvoorbeeld producten lever van de ene deelstaat naar de andere, ook al liggen de locaties slechts 10 km uit elkaar, dan kunnen deze goederen, afhankelijk van de definitie, niet meer regionaal genoemd worden. Producten met een transportroute van 200 km worden weer als regionaal beschouwd zodra de bestemmingen in dezelfde deelstaat liggen. Deze term is erg vaag gedefinieerd en lijkt meer emotioneel dan feitelijk geladen te zijn." Daarom pleiten beiden voor een algemene definitie van regionaliteit en preciezere parameters.
Aanpassingen aan Europese prijsstructuren
Daarnaast rijst de vraag waarom aardbeien uit Spanje, waarvan sommige een reis van twee tot drie dagen achter de rug hebben, soms de helft goedkoper zijn dan Duitse producten. "Er zijn verschillende spelregels in Europa. Vooral als je kijkt naar hoe werknemers en seizoensarbeiders worden behandeld, zijn er nog steeds grote verschillen tussen de EU-landen," zegt Stracke. Met de verhogingen van het minimumloon waren er ook extra kosten voor de lokale groenten- en fruitsector, wat niet geldt voor landen als Oostenrijk, Denemarken, Italië, Finland en Zweden, omdat deze landen geen wettelijk vastgesteld minimumloon hebben.
Daarnaast is het merkbaar dat de bestaande winkels van de discounters zich richten op verse producten en dienovereenkomstig worden verbouwd, wat extra druk legt op de supermarkten. "Het potentieel voor differentiatie tussen discounters en conventionele retailers in voedingsmiddelen zit niet alleen in de prijs, maar vooral in de werknemers, die een passende opleiding moeten krijgen."
Voor meer informatie:Joachim Stracke
Frische Society
Am Schieferstollen 17
57399 Kirchhundem, Duitsland
Tel.: +49 151 12 62 78 92
kontakt@frische-society.de
https://frische-society.de
Jochem Wolthuis
Tel.: +31 616290395
jw@frische-society.de