Sinds kort gebruikt Rheinische Pilz-Zentrale Reisopack 2905, het nieuwste omsnoeringssysteem van Steenks. Na een decennium besloot het champignonteelt- en handelsbedrijf om verschillende redenen het bestaande model Reisopack te vervangen. Rainer Hoege, Hoofd Magazijn, Verpakking, Orderpicking bij het bedrijf, maakt de balans op van de nieuwe installatie.
"Afgezien van wat slijtage na jaren van intensief gebruik, was het oude systeem echt wel verouderd", zegt Hoegen terugkijkend. "Er waren in het verleden diverse momenten dat we langere tijd stillagen. Daarom waren we op zoek naar een nieuwe installatie. Vanwege de basisaanpak van de nieuwste Reisopack, namelijk de unieke en geavanceerde complete omsnoering, besloten we deze lijn te kiezen."
De hoeveelheid aan te voeren hoekbeschermers is met het nieuwe systeem twee keer zo groot als met het oude. Hoegen: "Bij het oude systeem werd de randbeveiliging via knikarmen naar voren gebracht, wat erg instabiel en kwetsbaar was. Dit betekende ook dat we de hoekbeschermer uiteindelijk handmatig naar de pallets moesten brengen. Het nieuwe proces daarentegen werkt als een multi-rail systeem dat verankerd is in de vloer, wat in de praktijk veel stabieler en robuuster is."
Uitgerust voor de toekomst
Bij RPZ wordt het proces alleen gebruikt voor het omsnoeren van pallets met kartonnen dozen. Dit komt overeen met in totaal ongeveer 40 procent van de totale goederenomzet, aldus Hoegen. "Vergeleken met de IFCO/EPS kratten voor retourzendingen, die het meest worden gebruikt voor paddenstoelen, zijn kartonnen dozen erg wankel. Het voordeel van het nieuwe Reisopack-systeem is dat de geleidingsarm met behulp van een fotocel precies ziet waar de hoeken zitten. Dan wordt de pallet van tevoren gecomprimeerd. In dit opzicht is het nieuwe systeem veel slimmer en geavanceerder."
Momenteel worden ongeveer 35 tot 40 pallets per dag door het nieuwe systeem ingepakt. De rest loopt via een tweede, oudere machine. "Voor ons is dit absoluut voldoende, aangezien het grootste deel nog steeds in retourkratten wordt verpakt. Ik ben ervan overtuigd, ook gezien de capaciteit en de geavanceerde technologie, dat we met dit systeem klaar zijn voor de toekomst."
Volgens Hoegen hangt een en ander ook af van de ontwikkeling van de markt en de specifieke verpakkingseisen. "Natuurlijk kunnen we op dit moment niet inschatten wat de vraag naar karton in de toekomst zal zijn. De markt neigt nu al naar karton, maar de doorslaggevende factor is hoe de logistieke afhandeling eruit zal zien. De beperkende factor is dat karton vocht absorbeert, wat vooral bij champignons een probleem is. We moeten gewoon afwachten hoe de eisen en specificaties voor verpakkingen in de foodretailsector zich ontwikkelen."
Gebruik van AI en robotica
Ondertussen is de voorbereiding en verpakking van RPN's grotendeels geautomatiseerd. "Het gebruik van AI en robotica heeft zich in korte tijd snel ontwikkeld en er staat ons nog veel te wachten. Wij in de verpakkingssector zijn afhankelijk van ontwikkelingen op deze gebieden. Er zal in de sector de komende maanden veel te gebeuren staan, niet in de laatste plaats omdat het personeelsprobleem hier veel groter is," besluit Hoegen.
Voor meer informatie:
Rainer Hoegen
RPZ Rheinische Pilz - Zentrale GmbH
Milchweg 66
47608 Geldern, Duitsland
r.hoegen@rhpz.de
www.rhpz.de
Reisopack B.V.
Jan van de Laarweg 1
2678 LH De Lier
Tel.: +31 (0)85 077 8387
info@reisopack.nl
www.reisopack.nl