£500.000 subsidie voor Albotherm

Britse telers werken samen om slimme schaduwcoating voor commerciële kassen op te schalen

Een coating die transparant is bij koud weer en automatisch overgaat in ondoorzichtig bij warm weer om op verzoek schaduw te bieden. Met dat idee werd de universitaire spin-off Albotherm opgericht. Nu heeft de startup een aanzienlijke subsidie gekregen van Innovate UK om een baanbrekend project te leiden in samenwerking met leverancier Pilkington en telers Flavourfresh en Vitacress.

Albotherm heeft een slimme schaduwcoating ontwikkeld die transparant is bij koud weer, maar automatisch verandert in ondoorzichtig bij warm weer om op verzoek schaduw te bieden, de groeiomstandigheden van het gewas te optimaliseren en oververhitting door zonlicht te verminderen.

"Aangezien ons product reageert op temperatuurveranderingen, zorgt het ervoor dat de kasomgeving geoptimaliseerd blijft voor groei, waardoor de gewasproductie wordt gemaximaliseerd en de wereldwijde voedselvoorziening in een veranderend klimaat wordt veiliggesteld", zegt Molly Allington, CEO van Albotherm. "In commerciële kassen zorgt onze technologie ervoor dat gewassen kunnen profiteren van het vroege ochtend- en avondlicht, terwijl ze worden beschermd tegen de hitte van de middagzon, waardoor het algehele lichtniveau met 18% toeneemt en de gewasopbrengst met 34% toeneemt vergeleken met standaard schaduwmethoden."

Dit ambitieuze project, dat in mei 2023 van start gaat, heeft £500k subsidie ontvangen van het Department for Environment, Food, and Rural Affairs (Defra) als onderdeel van de Farming Innovation Pathways Grant, beheerd door Innovate UK. Het doel is om de dringende behoefte aan duurzame oplossingen in de tuinbouwsector aan te pakken door de energie-efficiëntie te maximaliseren en de impact op het milieu te verminderen. Het bedrijf heeft eerder dit jaar ook £1,1 miljoen aan aandelenfinanciering binnengehaald.

Het project is gericht op het ontwikkelen en testen van de innovatieve slimme coatings van Albotherm, met de nadruk op het optimaliseren en opschalen van hun retrofit temperatuurgevoelige schaduwcoating voor commerciële kassen. De eerste tests zijn gepland om in het voorjaar van 2024 te beginnen in samenwerking met Flavourfresh en Vitacress, twee van de grootste telers van zachtfruit en culinaire kruiden in het Verenigd Koninkrijk, met proeven op commerciële schaal.

Andy Roe, Production Manager bij Flavourfresh: "Flavourfresh is enthousiast over de samenwerking met Albotherm voor zo'n ongelooflijk en innovatief concept. Het resultaat van dit werk zal alle telers in de sector ten goede komen."

Samenwerking met Pilkington
Albotherm werkt ook samen met de vooraanstaande glasfabrikant Pilkington aan de ontwikkeling van een glascoating voor nieuwe kassenbouw die kan worden geproduceerd met behulp van Pilkington's grootschalige productieprocessen. Dit nieuwe product heeft een langere levensduur, maximaliseert het milieuvoordeel van de technologie van Albotherm en biedt toegang tot een bredere marktkans in industriële beglazing.

Anna Colley, hoofdtechnoloog bij Pilkington Technology Management Limited (PTML): "We ontwikkelen voortdurend de volgende generatie glasproducten en hebben onlangs ons Pilkington Botanical-glasassortiment gelanceerd dat is gericht op het optimaliseren van de glastuinbouw. We kijken ernaar uit om met Albotherm samen te werken en het potentieel te onderzoeken van het combineren van hun slimme schaduwcoating met onze glastechnologie als een potentiële stap naar meer dynamische systemen voor het bestrijden van temperatuurschommelingen in kassen."

Voor meer informatie:
Molly Allington, CEO
Albotherm Ltd.
mollyallington@albotherm.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.