Biologische bestrijding van spint in paprika's

Net als elk jaar stak spint vroeg de kop op in paprika. De infectiedruk verschilt per bedrijf, de aanpak van het plaaginsect ook. Teeltadviseur Bart Elseviers van Biobest meldt dat bij plotseling grote aantallen de roofzuchtige Phytoseiulus persimilis uitkomst kan bieden. Deze roofmijt kan een gewas in een paar dagen van spinthaarden verlossen.

Roodkleurige spintmijten - de bonenspintmijt Tetranychus urticae - is één van 's werelds meest voorkomende plagen. De bestrijding ervan is een jaarlijks terugkerende uitdaging. “Door nauwkeurig te scouten en tijdig roofmijten in te zetten, kunnen telers spint goed onder controle houden.”


Blad beschadiging door spint

Preventieve inzet
Een goede aanpak begint al bij de start van de teelt. Bart adviseert Amblyseius degenerans en zakjes met Amblyseius cucumeris. “ABS-System zorgt voor een continue uitloop van roofmijten over meerdere weken. Op die manier realiseren paprikatelers een gezonde populatie die direct zal ingrijpen als de eerste spint zich aandient, het zogenaamde ‘standing army’.”

Degenerans-System
Volgens de teeltadviseur combineert deze roofmijt vooral goed met cucumeris. “Natuurlijk voldoen ook andere mixen, zoals swirskii en montdorensis. De keuze hangt vaak af van welke plagen er zijn. Heb je bijvoorbeeld witte vlieg problemen, dan is Swirskii-System een betere keuze. Biologische bestrijding blijft altijd maatwerk.” Telers die twijfelen over de beste dosis, kunnen contact opnemen met hun eigen Biobest-adviseur.

Curatieve aanvulling
Terwijl de preventief ingezette roofmijten spint goed zullen afremmen, kan de plaagdruk later in de teelt toch stijgen. Phytoseiulus-System helpt dan de plaag onder controle te krijgen. “Deze zeer specifieke en mobiele roofmijt heeft een enorme eetlust waardoor zijn populatie sneller zal aangroeien dan die van spint.”

Phytoseiulus wordt curatief toegepast en uitgezet met 20 à 25 stuks per m² - afhankelijk van de plaagdruk. “Strooi de bestrijders nabij de spinthaard en ze zullen direct aan de slag gaan. Als het nodig is, kan de behandeling enkele keren herhaald worden.”


Blad beschadiging door spint

Blijf scouten
Phytoseiulus-System ontwikkelt zich het beste bij een lage luchtvochtigheid en hoge temperatuur (boven de 30°C). “Warme en droge omstandigheden, dus”, vervolgt Bart. ”Is het een tijdje koel en vochtig geweest in de kas, dan kan spint weer de overhand krijgen. Daarom is het na zo’n periode extra verstandig om goed te scouten en eventueel opnieuw Phytoseiulus-System te introduceren.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
info@biobestgroup.com
www.biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.