Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Denk aan het chloorgehalte en stroomsnelheid bij ondergrondse waterberging"

Ondergrondse opslag van regenwater kan veel voordelen bieden: er is bijvoorbeeld altijd schoon water voorhanden, de opslagcapaciteit in de bodem is meestal geen probleem, "dure" ruimte bovengronds hoeft niet te worden vrijgemaakt en tot slot is de lage kostprijs per kubieke meter voordelig van ondergrondse opslag.

Op dit moment is Certhon bezig met het installeren van de nieuwe ondergrondse San Aquastore bij Rijk Zaan. De ervaring en kennis van specialisten is daarvoor gebundeld en dat resulteert in een Aquifer Storage & Recovery System, ook wel een ASR-systeem.

Opslaan en naar behoefte weer omhoog pompen
Als de bodemstructuur onder het bedrijf het toelaat, kan de SanAquastore de ideale oplossing zijn, volgens de techniekpartij uit Poeldijk.

De werking van ondergrondse regenwaterbergingis als volgt. Het opgevangen regenwater wordt tijdelijk bovengronds opgeslagen, zodat het water gefilterd kan worden, waarna het met behulp van een speciale bron in een watervoerende laag in de bodem wordt geïnfiltreerd. En zodra het water nodig is in de teeltfaciliteit, wordt het naar behoefte omhoog gepompt en opgeslagen in de bovengrondse regenwateropslag.

Certhon Computer System
Voor eerdere installaties is het Certhon Computer System ontwikkeld (CCS). CCS is een softwarepakket die in dit geval volautomatische aansturing van de watervoorziening mogelijk maakt. Bovendien wordt de samenstelling van het regenwater, aan de hand van onder meer EC-metingen, continu gemonitord.

In de praktijk
Er komt nog wel één en ander bij kijken voor men de bodem kan gebruiken als opslagplaats van het regenwater. Denk aan het chloorgehalte en de stroomsnelheid van het ondergrondse water. Het kan zijn dat er sensoren nodig zijn en meerdere infiltratie- en onttrekkingsbronnen. Ook moet verstopping van de ondergrondse zandlaag worden voorkomen.

Andere voordelen
In gebieden waar watertekorten, droogte en seizoensgebonden schaarste veelvoorkomende problemen zijn, is ondergrondse waterberging een slimme en functionele oplossing om water te bewaren voor toekomstig gebruik, vindt Certhon. "Mits de bodem het daar toelaat."

Voor meer informatie:
Certhon
ABC Westland 555
2685 DG Poeldijk
T: +31 174 22 50 80
[email protected].
www.certhon.com

Publicatiedatum: