Na het faillissement van BBBLS, de ontwikkelaar van bubbelkassen, was de belangstelling groot. Toch kwam het niet tot een doorstart. Dat laat de curator weten in het eerste faillissementsverslag. Het neemt niet weg dat er nog gesprekken lopen over een mogelijk vervolg.
In totaal werd aan 24 partijen een geheimhoudingsverklaring gestuurd. Zes partijen tekenden de overeenkomst, waarna een bidbook met kerngetallen over de bedrijfsvoering aan hen werd gegeven. Geen enkele partij bleek uiteindelijk bereid een bieding te doen. Een doorstart kon daardoor niet gerealiseerd worden, schrijft curator K.C.S. Meekes van De Advocaten van Van Riet uit Utrecht in het verslag.
BBBLS hikte tegen een commerciële doorbraak aan, zo liet CEO Matthijs Plas vlak na het faillissement weten. Oplevering van een demokas aan de Assendelftlaan in Monster, op grond van cressenteler Koppert Cress, was hier belangrijk voor. BBBLS was naar eigen zeggen 'heel dicht' bij oplevering.
In Noorwegen staan wel al vier met zeepbellen geïsoleerde kassen. Die kassen werden gerealiseerd door het Noorse zusterbedrijf van BBBLS, BBBL Solutions AS.
Veelbelovende techniek
Ondanks dat er geen doorstart is gerealiseerd, lopen er nog wel gesprekken over een mogelijk vervolg. Dat laat Bart van Meurs van Division Q, het innovatiebedrijf van de cressenteler, desgevraagd weten. Hij geeft aan dat een doorstart 'niet de beste route' bleek. "Wij hopen nog steeds dat deze veelbelovende techniek een bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van de tuinbouw", liet hij daags na het faillissement al optekenen.
Voor de afhandeling van het faillissement van BBBLS speelt de vraag of de demokas in aanbouw geldt als roerende of als een onroerende zaak, zo schrijft de curator. Als de kas een roerende zaak is, is deze verpand aan het Nationaal Groenfonds. Is de kas een onroerende zaak, dan is deze eigendom van de eigenaar van de grond. De curator heeft de eigenaar van de grond in contact gebracht met het Nationaal Groenfonds.
BBBLS ontving een geldlening vanuit het Nationaal Groenfonds. Daarom kreeg het fonds pandrechten. Het Nationaal Groenfonds heeft te kennen gegeven haar separatistenpositie te willen uitoefenen. Dat betekent dat de schuld niet in de boedel valt, maar in dit geval het fonds zich kan verhalen op het goed of de vordering waarop het pandrecht rust. Dat is de kas in aanbouw.
Er hebben zich bij de curator, blijkens het verslag van 3 augustus, 8 concurrente crediteuren gemeld, goed voor een bedrag van ruim 243 duizend euro. De curator schrijft dat het 'nog te vroeg' is 'om mededelingen te kunnen doen over de wijze waarop dit faillissement zal worden afgewikkeld'.
De Rechtbank Midden-Nederland sprak op 4 juli faillissement uit over het in Den Haag zetelende bedrijf. Het faillissement is geregistreerd onder kenmerk: 16.mne.23.256.F.1300.1.23. Als curator is mr. K.C.S. Meekes van De Advocaten van Van Riet uit Utrecht aangesteld.