Energievraag verlagen met Het Nieuwe Telen in braam

Tijdens een bijeenkomst op 20 juli 2023 van de begeleidings-commissie onderzoek (BCO) vond de aftrap plaats van het project "Het Nieuwe Telen Braam". De BCO kreeg een presentatie voorgeschoteld van Bart Jongenelen en Pim Kleeven, beiden van het ISFC (International Soft Fruit Conference) in Horst, waarin de opzet en uitgangspunten van een onbelichte bramenteelt met de rassen Sweet Royella en Von werden besproken. Het project is een stap op weg naar een toekomstige bramenteelt. Op Kas als Energiebron verscheen onderstaand verslag.

Teelt van bramen is beloftevol vanwege de productiviteit en huidige ontwikkelingen. Smaakrassen bieden mogelijkheden voor verdere groei van de markt en de glasteelt. Braam is echter nog een onvolwassen teelt. Er is een behoorlijke kennisleemte rondom deze teelt. Teelttechnische kennisontwikkeling is de grondslag voor optimalisatie van de teelt op een energie-effici├źnte manier. Traditioneel wordt er veel geteeld als bij aardbei, met grote DIF, maar met hogere etmalen voor de afrijping van fruit ten opzichte van aardbei. Braam leent zich qua gewasopbouw en spreiding voor teelt met RTR en minder DIF in vergelijking met traditionele aardbeienteelten.

Daarnaast spelen lichtstress, waterstress en de gewasfotosynthese een complexere rol in het geheel dan bij aardbei. Deze kennis is onvoldoende voorhanden en biedt grote kansen voor optimalisatie en hebben in potentie een grote positieve invloed op de energiebehoefte van de teelt.

Energiezuinig concept
In dit project ligt de focus op de eerste grote stap in het verlagen van de energievraag. Implementatie van HNT staat voor braam nog in de kinderschoenen. Hierin zijn grote stappen te zetten in het energieverbruik. Om de bramenteelt onder glas perspectief te bieden is terugdringing van energieverbruik noodzakelijk. Hier liggen kennisleemten op de implementatie van HNT.

In de kasproef in een afdeling van 300 m2 wordt een energiezuinig concept voor braam ontwikkeld en gevalideerd. BCO gaat in dit project een najaars- en voorjaarsteelt bramen telen met 10 m3 gas en 10 kg per m2. In beide teelten wordt er dieper ingezoomd op de gewasreactie. Het is van belang om het gewas beter te begrijpen, om met deze kennis de bramenteelt verder te optimaliseren. De focus ligt hierbij op: de waterbalans; oorzaak van waterstress en de assimilatenbalans; de aanmaak (fotosynthese) en verdeling van assimilaten. Daarnaast wordt ook gekeken naar het ontstaan van lichtstress.

Bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.