Bijvoerproducten enige voedselbron voor roofmijten in paprikaproef

Predafix en Artemia laten de grootste roofmijtenopbouw zien. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proef met bijvoerstrategieƫn voor roofmijten in paprika. Het gaat om een onderzoek van Van Iperen in samenwerking met Vertify. De proef is afgerond. De wens voor vervolgproef is een andere toepassing van de bijvoerproducten.

Artemia en Predafix zijn bijvoerproducten. In de proef "bijvoerstrategie voor roofmijten in paprika" is gebleken dat bijvoerproducten (Artemia + voedermijt, Predafix, Artemia en voedermijt) de enige voedselbron voor de roofmijten waren. Na de laatste tellingen bleek dat alle bijvoerproducten werken en bijdragen aan de ontwikkeling van de populatie roofmijten in een jong paprikagewas.

Tijdens de start van de proef lieten Predafix en Artemia de grootste roofmijten opbouw zien. Dit verschil slonk bij de laatste meting. Hier bleek het verschil tussen de bijvoerproducten niet significant.

Proefopzet
In de proef werden 6 objecten vergeleken: 1 object onbehandeld, 1 object met zakjes met montdorensis en 4 objecten met los verstrooide montdorensis en verschillende bijvoerproducten (Artemia + voedermijt, Predafix, Artemia en voedermijt). Tijdens de proef zijn er niet veel trips aangetroffen.

Resultaten
Na de laatste tellingen bleek dat alle bijvoerproducten werken en bijdragen aan de ontwikkeling van de populatie roofmijten in een jong paprikagewas. Het object met de zakjes met roofmijten begon erg sterk, maar door het ontbreken van een extra toegevoegde voedselbron nam de populatie ook snel af.

Doordat de bloemen niet verwijderd waren in het onbehandelde object, konden de roofmijten zich hier op het natuurlijke stuifmeel voeden en deed deze populatie het ook goed. Tijdens de start van de proef lieten Predafix en Artemia de grootste roofmijten opbouw zien. Dit verschil slonk bij de laatste meting. Hier bleek het verschil tussen de bijvoerproducten niet significant.

Conclusie en vervolg
Er kan dus geconcludeerd worden dat stuifmeel het als natuurlijke voedselbron nog het best doet, maar dat de 4 geteste bijvoerproducten ook een boost kunnen geven aan de populatie roofmijten wanneer stuifmeel niet meer aanwezig is door het weghalen van de bloemen van de jonge paprikaplanten.

De wens voor de toekomst is om in vervolgonderzoek de Predafix ook onder het blad toe te passen in plaats van erbovenop, dit is namelijk de plek met de meeste roofmijtactiviteit.

Voor meer informatie:
Van Iperen
Smidsweg 24
3273 LK Westmaas
Tel: +31 (0)186 57 88 88
info@vaniperen.com
www.iperen.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.