Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De impact van de veranderingen in de huisvesting van arbeidsmigranten

De Wet goed verhuurderschap, die per 1 juli jl. in werking is getreden, heeft als doel om een einde te maken aan misstanden bij de verhuur van woonruimte aan onder andere arbeidsmigranten. Deze wet heeft aanzienlijke gevolgen voor de AGF-sector, waarin veel arbeidsmigranten werkzaam zijn.

De wet biedt gemeenten de mogelijkheid om een vergunningenstelsel in te voeren. Hierbij kan de voorwaarde worden gesteld dat iedere internationale werknemer over een eigen kamer moet kunnen beschikken. Dit heeft directe gevolgen voor agrarische huisvesters, die hun huisvesting mogelijk bouwkundig moeten aanpassen om aan deze eis te voldoen.

Het wetsvoorstel stelt een overgangstermijn van drie jaar om bestaande situaties aan te passen. Het Expertisecentrum Flexwonen heeft uitgezocht dat als gevolg van de eis van één persoon per kamer in totaal 156.000 extra kamers nodig zijn. Om deze extra kamer te kunnen realiseren zullen gemeenten de mogelijkheid moeten bieden om snel extra woonruimte voor arbeidsmigranten te realiseren. Er zijn veel initiatieven voor nieuwe flexlocaties, maar het blijft moeilijk om daar de vereiste vergunningen voor te krijgen. Als het niet lukt om tijdig voldoende huisvesting te realiseren én gemeenten gaan handhaven op de éénpersoonskamer, dan zal het gevolg zijn dat arbeidsmigranten op straat komen te staan of in de armen van louche huisvesters worden gedreven.

Daarnaast introduceert de wet een (basis)norm voor goed verhuurderschap, die ook van toepassing is op verhuurders van verblijfsruimte aan arbeidsmigranten en verhuurbemiddelaars die namens verhuurders van arbeidsmigranten optreden. Een belangrijk aspect hiervan is dat de huurovereenkomst schriftelijk moet zijn vastgelegd én gescheiden moet zijn van de arbeidsovereenkomst. Dit laatste is van belang voor een betere scheiding tussen ‘baan’ en ‘bed’. De schriftelijke huurovereenkomst moet duidelijk maken wat wordt gehuurd, tegen welke prijs, voor welke periode en natuurlijk wie verhuurt en huurt.

Lento.eu maakt het mogelijk om op een makkelijke wijze aan deze eisen te voldoen. Het Lento.eu-platform faciliteert huisvesting voor arbeidsmigranten overeenkomst deze nieuwe wetgeving. Via Lento.eu wordt het wooncontract (logies, huur bepaalde tijd en huur onbepaalde tijd) Roemer-proof ontkoppeld van het arbeidscontract.

Een oplossing die door Lento.eu wordt ondersteund, is huisvesting op het eigen erf. Dit idee wordt steeds vaker toegepast door agrarische bedrijven om aan de groeiende behoefte aan huisvesting voor arbeidsmigranten te voldoen. Lento.eu maakt het mogelijk om transparantie te bereiken door wooncontracten te bieden die voldoen aan de eisen van de Wet Goed Verhuurderschap. Dit platform biedt zichtbaarheid aan de huisvesting, waardoor de transparantie en controle worden verbeterd.

Het is duidelijk dat de Wet goed verhuurderschap aanzienlijke veranderingen met zich meebrengt voor de huisvesting van arbeidsmigranten in de AGF-sector. Het is van cruciaal belang dat bedrijven in deze sector zich bewust zijn van deze veranderingen en de nodige stappen ondernemen om aan de nieuwe eisen te voldoen.

Voor meer informatie:
Lento.eu
Keizersveld 53D
5803 AP Venray
[email protected]
www.lento.eu/nl

Publicatiedatum: