Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rondje paprikarassen

Het ras PR11592 is het nieuwe ras van Syngenta dat beschikt over alle resistenties, waaronder TM3- en meeldauwresistentie. Dit ras kenmerkt zich door het generatieve karakter met voldoende groeikracht in de zomer en een goede zettingscapaciteit. De hoge plantbelasting met de gebalanceerde groeikracht maakt het gewas volgens Syngenta uniek. In onderstaande filmpjes bespreekt Syngenta de ontwikkeling van verschillende paprikarassen.

PR11592
PR11592 is een generatief ras met een vlotte doorkleuring. Te zien is dat de groeikracht begint toe te nemen, waardoor men door de zomerperiode heen voldoende koelvermogen heeft. Dat vertelt Peter Colbers van Syngenta ons in de video. Hiermee houdt PR11592 een constant vruchtgewicht boven 180 gram en door de dikwandige vruchten kunnen ze veel instraling verdragen. Syngenta adviseert om evengoed de vrucht temperatuur te blijven controleren, door de open blad/gewas stand kunnen de vruchten bij hoge instraling toch warm worden.

Het vorig seizoen heeft men bij het veredelingsbedrijf gezien dat dit ras tot de zomer met de andere gewassen mee gaat in productie en dat het vanaf nu uit gaat lopen in productie en omzet ten opzichte van de andere rassen. Als de stengel/ kopdikte half juli weer voldoende is kan men de zijscheuten weer op 1 oksel gaan snoeien, vertelt Peter Colbers. Hiermee voorkomt men volgens het veredelingsbedrijf teveel vruchten op de zijscheuten en maakt dat het gewaswerk makkelijker.

Yedda
Yedda is het zwaargewicht van de gele paprika van Syngenta. Het is volgens Syngenta de perfecte combinatie tussen groeikracht, grofheid en generativiteit. Het veredelingsbedrijf laat in onderstaand filmpje weten dat de vruchten iets dikker en kwalitatief goed zijn. In het filmpje is een stabiele zetting te zien over heel de plant. Ondanks de hitte van de afgelopen weken staat de plant er volgens Syngenta eigenlijk nog sterk genoeg bij. De plant belasting is meestal tussen de 35 – 38 stuks en het vrucht gewicht zit nog steeds op 230 gram. Yedda blijft regelmatig produceren door de constante zetting. De vruchten hangen wat dieper in het gewas en zijn goed bedekt. Daardoor kunnen ze dus wel wat zon verdragen, vertelt Pieter Stijnen. Bij dit ras is het belangrijk om generatief en op snelheid te blijven telen, is in het filmpje te horen.

Yelsto
De Yelsto van Syngenta is geschikt voor het verpakkingssegment. De plant heeft volgens het veredelingsbedrijf een mooie stabiele zetting en voldoende groeikracht in de zomer. De laatste jaren is opgevallen dat de plant sterk is tegen binnenrot. Daarnaast kan de plant goed tegen de felle instraling en is ongevoelig voor neusrot, vertelt Peter Colbers ons. In onderstaande video is te zien hoe de opvolging van de vruchten is. De plant blijft het ideale vruchtgewicht voor een verpakking de hele zomer doorbehouden. En dat met voldoende groeikracht en bladbedekking, aldus Peter.

Syngenta omschrijft de Yelsto als hun kwalitatieve kiloknaller. In de modernere kassen met helder/diffuus glas wordt het ras vaak op twee getopt om voldoende bladmassa te behouden. Als men op twee topt is het wel belangrijk om het bloemetje/vrucht op het tweede blad weg te nemen. In de wat oudere of vegetatievere kassen kan men volgens Syngenta beter op een blad blijven toppen. Zo behoudt men het vruchtgewicht, dat constant op 180 en 220 gram blijft zitten.

Voor meer informatie:
Syngenta
Westeinde 62
1601 BK Enkhuizen
Tel +31 (0) 228 366411
[email protected]
www.syngenta.nl/

Publicatiedatum: