Database beschermt tegen fraude met aardbeien in Estland

Er is een referentiedatabase opgezet waarin aardbeienrassen uit Estland worden gecatalogiseerd. De database moet fraude voorkomen omdat kan worden getest of fruit dat wordt aangeprezen als lokaal geteeld, echt uit Estland komt.

De database is het resultaat van een driejarig project van het Estse centrum voor plattelandsonderzoek en -kennis (METK), dat de kenmerken van Estse aardbeien in kaart heeft gebracht.

Piret van der Sman is plaatsvervangend hoofd van het fytosanitair en microbiologisch laboratorium van METK. Hij legde het project uit aan Vikerradio: "In Estland geteelde aardbeien kosten vaak meer dan geïmporteerde rassen omdat de markt klein is en ze in grotere landen goedkoper kunnen worden geteeld. Ondanks de hogere prijzen geven Esten er echter vaak de voorkeur aan om binnenlandse producten te kopen. Verkopers proberen soms buitenlands geteeld fruit voor binnenlandse aardbeien te verkopen en rekenen daarvoor hogere prijzen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende gevallen bekend van Poolse aardbeien die verkeerd gelabeld waren als Estse aardbeien."

"Maar zelfs als er geruchten zijn over frauduleuze activiteiten, kunnen die pas worden bevestigd als er harde bewijzen zijn. Dit is waar de database van pas zal komen. De plaats van herkomst van de aardbeien kan worden bepaald aan de hand van hun unieke isotopen, die van locatie tot locatie verschillen."

De databank van Estland is niet uniek, en er zijn er meerdere in heel Europa, waaronder Finland en Zweden, waardoor het gemakkelijk is om de oorsprong van aardbeien te bepalen.

Bron: news.err.ee


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.