Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ennatuurlijk: Aardwarmtekennis glastuinbouw naar gebouwde omgeving

Warmtebedrijf Ennatuurlijk heeft begin dit jaar alle geothermieactiviteiten van ECW Energy overgenomen. Een half jaar later spreken Ernst Japikse, CEO, en Alexander van Noort, directeur Ennatuurlijk Aardwarmte, van een 'stap naar volwassenheid van de aardwarmtemarkt' in een blogbijdrage.

Eerste prioriteit is de eigen warmtenetten verduurzamen. Ernst: “We hebben ECW Geoholding overgenomen, omdat ze met succes aardwarmte leveren aan tuinders in de glastuinbouw in Middenmeer. Ze beheersen dat kunstje en zijn de beste van Nederland. Die expertise gaan we eerst uitbouwen en toepassen op onze eigen klanten in de gebouwde omgeving. Te beginnen bij de warmtenetten in Midden- en West-Brabant en in Eindhoven waar aardwarmte een belangrijke rol speelt in de verduurzaming. De niet-duurzame bronnen kunnen we hier vervangen door een duurzame geothermische bron. Onze aandeelhouders steunen ons daarin.”

Proosten bij de overname van ECW Geoholding B.V.

Nog drie putten Middenmeer
Ook wil men elders groeien en opschalen. Alexander: “In 2024 starten we met seismiek en een proefboring in Moerdijk en Eindhoven. Daarnaast hebben we goedkeuring voor het boren van nog eens drie geothermieputten in Middenmeer. We profiteren dan al direct van de voordelen van de overname. Doordat we drie boringen gaan uitvoeren, hebben we het volume en de financiële capaciteit om op te schalen en het team van Ennatuurlijk Aardwarmte te verrijken met aanvullende specialistische kennis. Zodat we die in eigen huis kunnen borgen en niet meer hoeven inhuren.”

Standaardiseren
Ennatuurlijk Aardwarmte heeft grote plannen waarmee aardwarmte in de toekomst laagdrempeliger en goedkoper wordt. Men wil standaardiseren. Alexander: “Bij boringen naar aardwarmte wordt nog steeds veel geïnnoveerd, waardoor elke boring weer uniek is en dus duur. We willen door standaardisering de kwaliteit optimaliseren en daarmee de kosten omlaag brengen. Nu is aardwarmte pas rendabel bij grote projecten van 5.000 tot 10.000 woningen. In de toekomst willen we met gebruik van nieuwe technieken aardwarmte ook kunnen inzetten bij het verduurzamen van wijken van 500 tot 1000 woningen.”

Bron: Ennatuurlijk

Publicatiedatum: