Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Blue Radix is er om telers te helpen de maximale waarde uit hun eigen data te halen”

Horticoop investeert actief in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan een duurzame toekomst van de glastuinbouwsector. Eerder dit jaar voegde de investeringcoöperatie een nieuwe onderneming toe aan het portfolio: Blue Radix. Deze specialist in autonoom telen werkt nauw samen met telers en implementeert AI-gestuurde teelt in kassen.

Steven van Nieuwenhuizen, de CEO van Horticoop, gaat in dit eerder in Horticoop's magazine BLAD gepubliceerde artikel in gesprek met Ronald Hoek, oprichter en CEO van Blue Radix, over wat de twee partijen elkaar en de tuinbouwsector kunnen bieden.

Steven: “Ronald, welkom bij de club! Blue Radix is een van de eerste partijen waar Horticoop als investeringscoöperatie in investeert. Daar willen we natuurlijk bij stilstaan, want met deze investering zetten we een grote stap in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in kassen. Jullie zijn al geruime tijd bezig met het ontwikkelen van algoritmes die ingezet kunnen worden in de glastuinbouw. Kun je daar iets meer over vertellen?”


De oprichters van Blue Radix: Laurens van der Spek, Ronald Hoek en Rudolf de Vetten. Zij richtten in 2019 Blue Radix op.

Ronald: “Zeker! In 2019 hebben mijn collega’s Laurens van der Spek, Rudolf de Vetten en ik Blue Radix opgericht. We waren toen al ruim zes jaar bezig met het ontwikkelen van algoritmes voor telers. Je kunt Blue Radix zien als een spin-of van AgroEnergy; een Nederlandse energieleverancier die zich volledig richt op de glastuinbouw. Bij AgroEnergy worden algoritmes ontwikkeld die geïmplementeerd worden in kassen, om telers voordeel te bieden bij hun energiemanagement. Een goede ontwikkeling, maar ik vond de focus op alleen energie te beperkt en wilde grotere impact maken voor telers door slimme software te ontwikkelen voor bredere processen in de kas, zoals het regelen van klimaat en irrigatie. In 2018 hebben Laurens, Rudolf en ik deelgenomen aan de Autonomous Greenhouse Challenge; een wedstrijd georganiseerd door de Wageningen University & Research (WUR)."


CEO Ronald Hoek

"De uitdaging? 100 vierkante meter kas autonoom aansturen. Dat wil zeggen: de klimaat-, irrigatie-, en energieprocessen met algoritmes aansturen zonder dat een teler aan de knoppen van de klimaatcomputer draait. Dat traject hebben we succesvol doorlopen en daarmee werd het zaadje voor Blue Radix geplant. Sindsdien hebben we stapsgewijs gebouwd aan algoritmes, waarbij de teler altijd ons uitganspunt blijft. De hoofdvraag bij Blue Radix luidt dan ook: wat willen telers in hun kas bereiken en hoe kan dat met behulp van algoritmes gerealiseerd worden?” Steven: “Die instelling sluit naadloos aan bij de essentie van Horticoop. Als investeringscoöperatie wil Horticoop bijdragen aan een duurzame toekomst voor de glastuinbouwsector. Telers staan daarbij centraal, zij zijn de kern van de sector. Technologie kan een toegevoegde waarde bieden. We merken in gesprekken met onze leden dat daar veel behoefte aan is.”

Ronald: “Er is inderdaad veel behoefte aan technologische oplossingen om ervoor te zorgen dat de glastuinbouw op een duurzame manier kan blijven groeien. Om een beeld te schetsen: de gemiddelde leeftijd van telers in Europa en Noord-Amerika ligt rond de 59 jaar. Die hoge leeftijd vormt een probleem voor onze sector. De aanwas van jonge telers is gering vanwege het arbeidsintensieve karakter van het vak. Daardoor zijn er steeds minder ervaren telers en vloeit kennis weg. Dat probleem kunnen we met kunstmatige intelligentie voor een groot deel oplossen."

"De teler blijft aan zet, maar wordt in de uitvoering krachtig ondersteund door technologie. Wij plaatsen de algoritmes in het hart van de operatie, en zorgen ervoor dat telers hun tijd niet hoeven te besteden aan het reactief bijsturen van systemen in hun kassen. Stel, er is een zonnige dag voorspeld, maar er komen tóch wolken voor de zon. Onze algoritmes passen dan automatisch de omstandigheden – denk aan luchtvochtigheid, belichting en irrigatie – in de kas aan, zodat de gewassen optimaal blijven groeien. Het maakt een teelt een stuk minder arbeidsintensief en zorgt er door de verzameling van data tegelijkertijd voor dat kennis niet verloren gaat.”

Het hele gesprek tussen Ronald en Steven is te lezen in BLAD, een uitgave van investeringscoöperatie Horticoop.

Voor meer informatie:
Horticoop
[email protected]
www.horticoop.nl


Blue Radix
[email protected]
www.blue-radix.com

Publicatiedatum: