Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO ziet juridisch vastleggen zonneladder wel zitten

De agrarische sector levert een forse bijdrage in de productie van duurzame energie, onder andere door het aanleggen van installaties met zonnepanelen. De snelle ontwikkeling van installaties met zonnepanelen op (landbouw)grond kent de nodige uitdagingen, zoals netcongestie en maatschappelijke weerstand tegen veranderende omgeving.

Demissionair minister Jetten heeft hierover vorige week een brief met beleidsvoorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij wil per 1 juli 2024 juridisch vastleggen dat bij de ontwikkeling van zonneparken landbouw- en natuurgronden waar mogelijk worden ontzien. Dat is volgens LTO, die al langer pleit voor het hanteren van de zonneladder bij het opwekken van zonne-energie, goed nieuws.

“De ontwikkeling van zonneparken biedt kansen voor bepaalde agrarische ondernemers, en kan in veel gevallen een interessant verdienmodel opleveren. Het is echter wel noodzakelijk dat er meer regie komt op de ruimtelijke ontwikkeling van de landbouw – waarbij de functie van landbouw vooropgesteld moet worden. LTO pleit al langer voor het volgen van de zonneladder bij het opwekken van zonne-energie. Het is positief dat demissionair minister Jetten aangeeft deze ook strikter te willen hanteren, en daarmee wil inzetten op energieopwekking op daken en in de gebouwde omgeving.”, aldus Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO.

Wat LTO betreft kan er alleen gekeken worden naar landbouw- en natuurgrond als er méér energieproductie nodig is dan opgewekt kan worden door panelen op daken en in de gebouwde omgeving. Een belangrijke voorwaarde is dat ontwikkeling van zonneparken op landbouwgronden multifunctioneel moeten zijn: het moet dus een aanvullend verdienmodel opleveren bovenop het verdienmodel uit landbouwpraktijken.

Randvoorwaarden
Een groot deel van alle duurzame energie wordt al opgewekt door de agrarische sector. Gunstige randvoorwaarden stimuleren boeren en tuinders om nóg meer energie te leveren. Bijvoorbeeld behoud van de ISDE en SDE++ subsidie, versnelde verzwaring van het elektriciteitsnetwerk in het buitengebied en stimuleren van elektrificatie van machines en apparaten. In vele gebieden ondersteunen regionale LTO’s boeren en tuinders en zoeken actief samenwerking met het Nationaal Programma RES, lokale overheden en netbeheerders, om zo de volledige potentie te benutten.

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: