Voorlopig 30.000 ha beschadigd door hagel in Ebro-vallei

Op dit moment heeft landbouwverzekeraar Agroseguro ten gevolge van de hagel- en regenstormen van afgelopen donderdag en vrijdag in de Noord-Spaanse Ebro-vallei schadeclaims ontvangen voor 30.059 verzekerde hectaren. Verzekerde telers zullen de komende dagen evenwel nog schaderapporten inbrengen, zodra ze toegang krijgen tot hun percelen, die nu nog versperd zijn door water en modder. Er is schade opgemeten in 7 provincies.

De provincie met het grootste beschadigde areaal is Álava, met 8.422 percelen en 7.643 hectare. Vitoria en de Llanada Alavesa zijn daar het hardst getroffen, maar ook gemeenten zoals Valdegovía, Añana, Kuartango of Arraia-Maeztu of Apellániz-Apilaiz, aan de voet van het natuurpark Izki. De meeste claims hebben betrekking op wintergraan dat nog niet is geoogst. Daarnaast heeft de kracht van de stormen schade veroorzaakt aan koolzaad, zonnebloemen, peulvruchten, aardappelen, rode bieten, voedermaïs en wijndruiven.

In Zaragoza zijn er al schadeclaims binnengekomen voor meer dan 5.900 percelen, in totaal 5.520 hectare. De hagel trof het hele westelijke deel van de provincie, met name graanvelden in Cinco Villas, Borja, Calatayud, La Almunia en de regio Zaragoza. Er is ook schade aan wijngaarden in Fuendejalón, Tabuenca, Miedes de Aragón, Paniza of Cariñena en aan de kersenteelt ten zuiden van de gemeente Codos.

La Rioja heeft te lijden gehad onder twee opeenvolgende stormen, op donderdag en vrijdag, waarbij 6.843 percelen (5.350 hectare) schade hebben opgelopen. De schade betreft vooral de graanteelt en wijngaarden in het noorden van Rioja Alta, wijngaarden tussen Navarrete, Fuenmayor en Entrena (Rioja Media) en perenboomgaarden in Rincón de Soto.

De hagel heeft ook schade veroorzaakt aan 2.793 percelen (4.533 verzekerde hectaren) in de regio Navarra (voornamelijk wintergraan).

Bron: agroseguro.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.