"Nederlandse AgriFoodsector zal extra stappen moeten zetten op gebied van digitalisering"

Digitalisering en datagedreven oplossingen hebben forse impact op de samenleving, ook op de AgriFoodsector. Nederland zal met haar goede status in land- en tuinbouw en visserij extra stappen moeten zetten op het gebied van digitalisering om wereldwijde ontwikkelingen bij te benen, zo schrijft WUR.

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een position paper geschreven om daar bewustwording voor te creëren, zodat de digitalisering van de AgriFoodsector naar een hoger niveau kan worden gebracht en Nederland haar concurrentiepositie kan behouden. In het paper wordt specifiek gekeken naar de primaire producent en de ketenpartijen in de akkerbouw. Bevindingen kunnen echter ook toepasbaar zijn op andere sectoren.

Waar lopen we tegen aan?
Om de AgriFoodsector verder te digitaliseren, moeten er eerst een aantal uitdagingen overwonnen worden. Zo is de digitalisering in de AgriFood sector versnipperd. "Er is een gebrek aan standaardisatie waardoor het moeilijk is voor bedrijven om data met elkaar uit te wisselen en hun systemen te koppelen, vertelt Bas Janssens, senior onderzoeker bij Wageningen University & Research, daarnaast profiteren primaire producenten nog te weinig van digitalisering."

Ook de rol die de overheid moet nemen in deze digitalisering is nog onduidelijk: "Als we de digitaliseringsontwikkeling op dit tempo door laten gaan en 'niets doen' loopt de Nederlandse AgriFoodsector het gevaar om grip te verliezen op de ontwikkelingen rondom digitalisering. Primaire producten die weinig grip op deze ontwikkelingen krijgen lopen de kans hun autonomie te verliezen. Dit kan de concurrentiepositie van de Nederlandse AgriFoodsector wereldwijd verzwakken," zegt Janssens.

Wat is het gewenste toekomstbeeld?
In het paper wordt een gewenst toekomstbeeld geschetst voor de digitalisering van de AgriFoodsector:

  • Data en algoritmes dragen bij aan het behalen van een duurzame en economisch sterke AgriFoodsector in Nederland doordat systemen makkelijker aan elkaar gekoppeld kunnen worden.
  • Primaire producenten hebben grip op hun eigen data en deze data zijn een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering.
  • Nederland heeft invloed op internationale ontwikkelingen rond digitalisering van de AgriFood sector en speelt daarin een belangrijke rol.

Lees hier het volledige position paper

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.