Fred Douven, abbGrowers:

"Nederlandse retail zet volop in op blauwe bessen uit eigen land"

Tholen - "Eerlijk is eerlijk, de Nederlandse supermarkten doen hun uiterste best dit jaar om blauwe bessen uit eigen land te verkopen. In het verleden was het ook weleens anders en werd er door telers ook wel geklaagd, maar nu verdienen ze dan ook een compliment", vertelt Fred Douven van abbGrowers uit Horst.


Het salesteam van abbGrowers maakte twee weken terug een tour langs de Nederlandse telers

Twee weken terug startte de teler de oogst van de Hollandse blauwe bessen op. "De kwaliteit is goed, de maatvoering is een tikje kleiner dan we graag hadden gezien, maar door de latere start van het groeiseizoen hadden de bessen iets minder tijd om uit te groeien. De totale productie zal iets lager uitvallen dan voorgaande jaren", verwacht de teler. "En als we klasse II product hebben, dan maken we er sinds dit jaar gewoon blauwe bessenbier van. De eerste zending is inmiddels al verkocht."

Hij verwacht dan ook een kort, maar krachtig seizoen. "Ik geloof niet dat er een kilo bessen aan de struiken zal blijven hangen. Nederland zal vrij snel door het seizoen heen zijn en datzelfde zien we in Noord-Duitsland en Polen gebeuren. Ook de prijzen blijven vooralsnog op een redelijk niveau, in Duitsland zakken de prijzen wel iets harder weg. Natuurlijk kan het altijd beter, maar het had ook zeker slechter uit kunnen pakken."

"Het voorseizoen is ook redelijk goed verlopen. Na een rustig Spaans seizoen, konden de Servische telers vlot beginnen met plukken. Een regenbui gaf nog enkele dagen vertraging, maar uiteindelijk heeft Servië een goed seizoen gehad qua volumes en een gemiddeld seizoen qua kwaliteit", aldus Fred. "Ook het Roemeense bessenseizoen verliep tevredenstellend. Je merkt daar een duidelijke scheiding in de markt tussen de telers die echt op kwaliteit sturen en doorontwikkelen en de veelal oudere telers die vooral oude rassen blijven telen en voor de volumes gaan."

"Inmiddels hebben we ook de eerste Oekraïense bessen weer binnen gehad. Ondanks de oorlogssituatie gaat de teelt daar redelijk as usual door. We krijgen goede volumes en een mooie kwaliteit van onze eigen teler deze kant op. Wij verkopen veel Sekoya-bessen en als je ziet hoe daar aan getrokken wordt, dat is echt ongelofelijk. De vraag naar premium bessen is gewoon gigantisch groot. Ik zou willen dat ik nog 1.000 ton meer te verkopen had."

Na het Europese seizoen staat ook het Afrikaanse seizoen alweer snel voor de deur. "Wij verwachten een hele grote oogst uit Zimbabwe. Dat eerste bessen uit Zimbabwe verwachten we in week 33 en dat volume kan zomaar met 30% toenemen. Aansluitend zullen ook Peru en Zuid-Afrika weer op de markt komen. De komende weken staan dus weer volop in het teken van blauw en rond met een kroontje op de top!"

Voor meer informatie:
Fred Douven
abbGrowers
Handelstraat 8
5961 PV Horst
sales@abbgrowers.com
www.abbgrowers.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.