Belgisch proefstation zoekt telers met tabakswittevlieg

Het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) wil een beeld krijgen van de aanwezigheid van Bemisia in België. Momenteel is er namelijk weinig bekend over de verspreiding van tabakswittevlieg in België, wat het moeilijk maakt om in te schatten hoe belangrijk deze plaag is voor teelten. Net als vorig jaar is PCG deze zomer en dit najaar opnieuw op zoek naar Bemisia in Belgische kassen. Het proefstation laat weten dat ze in heel België op zoek zijn naar telers van vruchtgroenten bij wie er enkele vangplaten mogen opgehangen worden. Na twee weken worden deze vangplaten opgehaald en wordt er gekeken of er Bemisia is gevangen.

Telers mogen ook contact opnemen met het proefstation als men witte vlieg aantreft in de vruchtgroententeelt. PCG komt dan graag langs met enkele vangplaten om een aantal exemplaren weg te vangen. Daarmee kan het proefstation onderzoeken om welk type witte vlieg het gaat.

Witte vliegen zijn een belangrijke plaag op kasgewassen en kunnen tot grote opbrengstverliezen leiden. In vruchtgroenten in België gaat het dan met name over kas- en tabakswittevlieg. De kaswittevlieg, Trialeurodes vaporariorum, is wijdverspreid en welgekend in België. De tabakswittevlieg, Bemisia tabaci, is een opkomende plaag die veel minder bekend is.

Hou deze zomer zeker een oog op het gewas en de vangplaten
Monitoring voor Bemisia is een absolute must, want tijdig herkennen van haarden en biologie bijzetten is de boodschap. Omdat Bemisia op het eerste zicht lijkt op de kaswittevlieg, kan de besmetting onbewust aanwezig zijn. Goede scouting is van belang om voldoende snel in te kunnen grijpen, want bij hoge temperaturen kan Bemisia zich razendsnel vermeerderen.Bestrijding met gewasbeschermingsmiddelen is niet eenvoudig. Het vraagt een efficiënte spuittechniek om hem direct te raken omdat hij verspreid over de plant voorkomt, vooral aan de onderkant van het blad. Bovendien ontwikkelt Bemisia heel snel resistentie tegen de beschikbare middelen. Daarom zijn biologische bestrijders de beste manier om Bemisia te bestrijden.

Bron: PCG


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.