Tholen - Mede doordat het aantal biologische en biodynamische zachtfruittelers in Nederland maar klein is, zien we in de supermarkten weinig biologische product naast het reguliere zachtfruit. Het aanbod vanuit Nederland is te beperkt om continuïteit te bieden, legt Yvonne Witpaard van coöperatie Nautilus Organic uit in dit eerder in vakblad Primeur verschenen artikel waarin ook teler Harald Oltheten aan het woord komt.
“Dit geldt overigens niet voor alle gewassen. Met biologische blauwe bessen zijn we goed op weg. Biologische rode bessen zullen in de komende jaren ook in volume toenemen. Echter gewassen zoals biologische aardbeien of frambozen zijn niet alleen heel kwetsbaar, maar ook nog niet voldoende beschikbaar. Vraag en aanbod hangen altijd heel nauw samen.”
Biodynamisch Fruitteeltbedrijf De Ring is gevestigd in Oud-Sabbinge
Net als Harald benadrukt ze het belang van intensieve samenwerking. “Als coöperatie staat samenwerking voorop. Zowel met onze leden als met onze afnemers. Door het bundelen van aanbod en krachten zijn we in staat om de retail volledig te ontzorgen. Dit zou een mooie aanvulling zijn naast het conventionele aanbod.”
De coöperatie komt graag in contact met biologische telers of telers die overwegen om te schakelen. Een groter areaal betekent tenslotte meer volume. “Met meer leden en grotere volumes kun je een serieuze positie innemen met biologisch zachtfruit en goede afspraken maken met retailers in het belang van beide partijen.”
Niet makkelijk
Biologisch zachtfruit telen is niet makkelijk. “Denk alleen al aan bestrijding van plagen. Daarnaast vraagt biologische teelt teeltrotatie om de bodem zo vitaal mogelijk te houden, dat betekent dat je als teler al gauw meerdere gewassen moet zetten. Door deze spreiding is je opbrengst per gewas lager, simpelweg omdat de oppervlakte per gewas kleiner is. Al deze factoren moeten je als teler wel passen en je zult om moeten kunnen gaan met onzekerheden. Anderzijds is het een fantastische uitdaging. Als de tuinen er gekleurd bijstaan, er een overvloed aan biodiversiteit zichtbaar is en teelten er gezond bijstaan, dan weet je waarom je voor biologisch telen hebt gekozen.”
De grootste obstakels zitten hem in de onzekerheid in opbrengst en de verhoogde teeltrisico’s. Althans, dat zijn volgens Yvonne redenen waarom fruittelers niet omschakelen naar biologisch. “De beperkte markt wordt ook genoemd. Echter, de vraag vanuit de markt en de aandacht voor biologisch is nu groter dan ooit. Daarnaast, met het biologisch Actieplan dat begin dit jaar is gepresenteerd, staat biologisch in de schijnwerpers. Biologisch telen is in onze optiek het mooiste wat er is. Je draagt bij aan het behoud van een gezonde, vitale bodem en werkt samen aan gezonde, biodiverse leefomgeving. En dat zou gelijk ook de motivatie moeten zijn voor telers die overwegen om te schakelen.”
Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Nautilus Organic
Ecu 21A
8305 BA Emmeloord
T: 0321 328040
[email protected]
www.nautilusorganic.nl