Wat is de rol van pH?

De pH is een schaal om de zuurgraad aan te geven en bepaalt in belangrijke mate de oplosbaarheid van de voedingselementen.
Een te hoge pH kan indirect de gewasgroei remmen doordat voedingselementen minder makkelijk worden opgenomen, terwijl een te lage pH problemen kan geven met de wortelkwaliteit. Fosfaat en spoorelementen raken uit oplossing bij een hoge pH of kunnen neerslaan met andere elementen. Magnesium spoelt bij een lage pH sneller uit, waardoor er eerder een tekort ontstaat.

Voor elk van de voedingselementen geldt een specifieke pH-range waarbinnen de oplosbaarheid optimaal is, gemiddeld voor alle elementen ligt deze tussen 5,5-6,5. Normec Agro Control schrijft over de werking van PH.

Normec Groen Agro Control voert met regelmaat analyses uit op verstopte druppelaars, waarbij de elementen ijzer, fosfaat, zink en calcium vaak worden gevonden. ‘’Onderzoek op vervuiling’’ is gecombineerd met organische vervuiling zodat duidelijk wordt wat het meeste aanwezig is.

De pH kan gestuurd worden met de bemestingsunit, vaak via een aparte pH regeling. Hiermee kan in ieder geval voorkomen worden dat voedingselementen in de druppelslangen neerslaan. Wanneer de pH met veel zuur moet worden gecorrigeerd bij de unit is het aan te raden om vooraf het water al wat aan te zuren. Hierdoor is de sturing bij de unit stabieler.

In het wortelmilieu speelt de pH van het voedingswater een beperkte invloed, de plant zelf bepaalt namelijk voor een belangrijk deel de pH rond de wortels. Bij opname van kationen (K+, Ca2+, Mg2+, etc) wordt door de wortels zuur ionen (H+) uitgescheiden waardoor de pH daalt, terwijl bij de opname van anionen (NO3–, PO4–, SO42-) H+ wordt opgenomen zodat er in het wortelmilieu bicarbonaat wordt gevormd en de pH stijgt. De balans tussen de opname van kationen en anionen bepaalt daarmee de pH in het substraat.

Deze balans is niet altijd gelijk, maar kan worden beïnvloed door de groeifase en groeisnelheid van het gewas. Meer nitraatopname bij snelle groei resulteert in een hogere pH en een sterk generatieve ontwikkeling waarbij meer kalium wordt opgenomen geeft een lagere pH. Tenslotte kan ook bicarbonaat in het uitgangswater ertoe leiden dat de pH in het substraat oploopt. Een beetje bicarbonaat (tot 0,5 mmol/l) in het druppelwater zorgt er wel weer voor dat de pH stabieler blijft en niet onder invloed van microbiologische processen in de nacht weg kan zakken.

Het laboratorium van Normec Groen Agro Control rapporteert het gehalte bicarbonaat op basis van de totale zuur bufferende werking van het water. Hierbij wordt er niet alleen gekeken naar de bufferwerking van bicarbonaat, maar ook naar die van andere elementen, zoals fosfaat. Hierdoor ontstaat er een betrouwbaarder beeld over wat de invloed van het bicarbonaat op de pH is en hoeveel zuur er exact nodig is om de pH te verlagen naar het gewenste niveau.

Voor meer informatie:
Normec Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
T: +31 (0)15 257 2511
info@agrocontrol.nl
www.agrocontrol.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.