Ierse tuinbouwsector in crisis door visa voor seizoenarbeiders

Een champignonkwekerij in Co Down kan in de toekomst misschien niet meer open blijven vanwege de kortlopende visa voor seizoenarbeiders. Gerard Fegan runt de kwekerij in Mayobridge al 30 jaar, maar hij beweert dat hij zelden met zo'n personeelscrisis te maken heeft gehad.

Momenteel kunnen seizoenarbeiders voor zes maanden naar het Verenigd Koninkrijk komen om in de tuinbouwsector te werken, ook op bedrijven zoals het zijne. Maar omdat de opleiding van nieuwe werknemers twee tot vier maanden in beslag neemt, zegt Gerard dat hij werknemers kwijtraakt net op het moment dat ze het proces onder de knie krijgen. Al met al heeft de impact van Brexit en het verlies van voornamelijk EU-werknemers een effect gehad op het bedrijf.

"Het duurt twee tot vier maanden om een plukker op te leiden", zegt Gerard, "en na zes maanden zijn ze weg. Je haalt ze dan weer binnen en herhaalt het proces opnieuw. Je bent dus constant aan het werven en trainen."

Bron: itv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.