Tomaten en paprika's hebben het moeilijk in prijsvorming

Het Belgische kersenseizoen is goed gestart met heel hoge prijzen. Er is veel vraag, ook vanuit het buitenland deelt Boerenbond in een marktupdate bij de VBT-cijfers van week 26. Tomaten en paprika hebben het in de prijsvorming echter moeilijk.

De volumes kersen zijn nog vrij beperkt. De eerste weken zal er zeker geen overaanbod zijn, het ziet er eerder naar uit dat de prijzen nog zullen stijgen. De prijs van aardbeien is verder gedaald. Het ras Sonsation wordt momenteel het best betaald, met een middenprijs van 2,93 euro/kilo. De blauwe bessen halen prijzen rond 7,5-8,00 euro/kg op de klok, frambozen tussen de 9 en 9,50 euro/kg. Jonagold appelen worden nog verkocht aan een prijs van ongeveer 0,60 euro/kg.

Het barbecueweer zorgde bij de komkommers voor een korte prijsstijging, maar intussen zakte de komkommerprijs opnieuw beneden de 0,15 euro/stuk.

Het warme zomerweer speelde niet in het voordeel van de tomaten- en paprikaprijzen. De prijzen van paprika's zijn zelfs gehalveerd ten opzichte van begin juni, waardoor er voor groene en gele paprika’s slechts ongeveer 0,70 euro/kg overblijft. Oranje paprika’s komen traditiegetrouw eerst, met een prijs van 1,93 euro/kg, gevolgd door rode paprika's met 1,15 euro/kg.

De verkoop en consumptie van tomaten lopen goed door het mooie weer, maar diezelfde zonnige dagen zorgen er ook voor dat er grote volumes beschikbaar zijn. Waar ze in België maandenlang betere tomatenprijzen hadden ten opzichte van voorgaande jaren, duikt de prijs nu net onder het vijfjarig gemiddelde. De trostomaten (0,29 euro/kg) betalen momenteel nog net iets beter dan losse tomaten (0,27 euro/kg).

De prijzen voor kropsla gaan na een lange moeilijke periode eindelijk terug omhoog naar 0,50-0,60 euro/stuk. De slasoorten zoals Bionda en Rossa volgen deze trend helaas nog niet. Daar zakken de prijzen onder 0,20 euro/kg. Ook de aubergineprijs zakte, na een goeie meimaand, opnieuw naar ongeveer 0,50 euro/kg. De preiprijzen blijven vrij stabiel rond de 0,90 euro/kg. In tegenstelling tot de bloemkolen, waar een onevenwicht in vraag en aanbod zorgden voor een serieuze prijsdaling.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.