Verduurzaming in de praktijk bij Hoogweg Paprikakwekerijen

Hoogweg Paprikakwekerijen teelt en verwerkt haar paprika’s op een milieuvriendelijke wijze tot een gezond en kwalitatief mooi product. Dit gebeurt met behulp van moderne automatiseringstechnieken en systemen. Inmiddels is het bedrijf gegroeid naar 160 hectare glas waar in moderne kassen paprika’s geteeld worden. De paprika’s worden grotendeels verpakt in de paprikamix (het bekende stoplicht) voor supermarkten in Nederland en andere Europese landen. De ING heeft de CO2-reductie bij Hoogweg Paprikakwekerijen uitgelicht in het licht van het CO2-verbruik in onderstaand verhaal.

Wanneer ben je met verduurzaming gestart?
"In 2018 zijn we gestart met geothermie (aardwarmte). Hiervoor zijn een productieput en twee injectieputten geboord tot 1.850 meter diepte. Hier halen we warm water (circa 70 graden) uit de grond dat met behulp van warmtewisselaars wordt terug gekoeld naar 35 graden. Die warmte gebruiken we om onze kassen te verwarmen. Al het afgekoelde water gaat via de injectieputten weer de grond in naar dezelfde diepte.""In 2022 hebben we de aardwarmte verder uitgebreid met nog twee productieputten en drie injectieputten om op deze manier nog minder afhankelijk te zijn van gas. Inmiddels is het gasverbruik per hectare met ongeveer 75% gedaald ten opzichte van 2017."

"In 2020 hebben we een biomassa installatie in gebruik genomen. In de koude periodes produceren we met deze installatie extra warm water om de kassen te verwarmen. Hier verbranden we gecertificeerde (NTA 8080) houtsnippers om warmte te produceren. De biomassacentrale zien we echt als een transitie/tijdelijke oplossing om minder aardgas te gebruiken."

Welke stappen ga je nog zetten?
"Dit jaar investeren we in een e-boiler en zonnepanelen. Alle bedrijfsgebouwen en onze waterbassins worden voorzien van zonnepanelen. Met behulp van de e-boiler kan de opgewekte stroom direct omgezet worden in warm water benodigd om de kassen te verwarmen. Ook kan de e-boiler ingezet worden als noodvermogen om samen met TenneT netstabiliteit te garanderen in het geval dat er een overschot aan elektra op het hoogspanningsnet is."

"Naast het duurzaam opwekken van de benodigde energie vinden wij het van belang om hier ook zo zuinig mogelijk mee om te gaan. Besparing is de beste verduurzaming. Om dit te realiseren voorzien we al onze kassen van dubbele schermdoeken. Hiermee wordt een forse energiebesparing gerealiseerd door ’s avonds beide schermdoeken dicht te doen waardoor de warmte beter in de kas blijft."

Heb je WKK’s in gebruik?
"We maken gebruik van duurzame productiemiddelen, zoals WKK’s (warmtekrachtkoppelingen) en warmtepompen. Bij het gebruik van WKK’s wordt gas verbrand om elektriciteit te produceren. Daar komen de “afvalproducten” CO2 en warmte bij vrij. Deze CO2 en de warmte passen wij toe in de kas waardoor we op zeer efficiënte wijze gas omzetten in elektriciteit. We zetten de WKK’s nu eigenlijk alleen nog in om elektriciteit voor eigen gebruik op te wekken en voor de productie van noodstroom. Op deze manier zorgen we er mede voor dat het elektriciteitsnet in evenwicht blijft."

Welke uitdagingen zie je in de verduurzaming?
"We constateren dat de inkoop van vloeibaar CO2 nog lastig is. We hebben soms de WKK’s nodig om te zorgen dat er voldoende CO2 beschikbaar is voor een gezonde groei van het gewas. We zijn nu een samenwerking met Twence aangegaan. Twence bouwt aan een CO2-afvang bij zijn verbrandingsinstallatie in Hengelo. Door de samenwerking verwachten we vanaf komend jaar significant minder gas te gebruiken voor de productie van CO2."

"Op dit moment worden de energievoorzieningen waarover glastuinbouwbedrijven beschikken regelmatig ingezet om te zorgen voor stabiliteit op het elektriciteitsnet. Als glastuinders kunnen we snel elektriciteit leveren of afnemen. Gelet op de voortgaande elektriciteitsproductie uit zon en wind is er vaker sprake van onbalans. Er zullen dus andere technische oplossingen moeten komen om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen, tot die tijd zijn glastuinbouwbedrijven hiervoor een van de best mogelijke opties."

Bron: ING


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.