Iets meer dan tien jaar geleden begonnen enkele pioniers uit de gemeente Abanilla, in de Spaanse regio Murcia, okra te telen, een gewas dat verder slechts door een handvol landen in Midden-Amerika op de Europese markt wordt gebracht. "Dat betekent dat we, vanwege onze geografische ligging, een voordeel hebben op het gebied van logistiek", zegt Antonio Dan, regionaal minister van Landbouw.
"Tropical Exports Gil is het eerste Spaanse bedrijf dat dit gewas in de buitenteelt ging produceren", vertelt de minister. "Het heeft alleen concurrenten in Honduras, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek." Het bedrijf begon dit product in 2010 te telen met zaden die uit Afrika kwamen. "Planten van de kaasjeskruidfamilie groeien van nature en zonder problemen in onze streek", aldus de minister.
De goede resultaten van de teelttests brachten het bedrijf ertoe om een eerste afzet op kleine schaal te lanceren. Daarna is de productie jaar na jaar verdubbeld tot 300 ton in 2021, het meest recente jaar met officiële gegevens over deze teelt.
De markt bestaat voornamelijk uit de Europese bevolking van Afrikaanse afkomst, in wiens dieet "het een veel voorkomend product is", zo stelt het ministerie. De productie uit Murcia wordt in de eerste plaats geëxporteerd naar Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Portugal en België. Een klein deel blijft in Spanje.
Bron: carm.es / laverdad.es