Digitaal kunstmestregister vernietigd, maar nog altijd registerplicht

Op 24 april 2023 vernietigde de Raad van State het uitvoeringsbesluit over het digitaal kunstmestregister in Vlaanderen omwille van procedurefouten. Initieel werd verwacht dat deze vernietiging rechtgezet zou zijn tegen 15 juni, maar uit de laatste analyse blijkt dat een rechtzetting pas later dit jaar kan verwacht worden, schrijft Boerenbond.

Het besluit dat werd vernietigd, regelde de wijze waarop de registratieplicht voor de verhandeling en het gebruik van kunstmest moest gebeuren, namelijk via het digitaal kunstmestregister dat door de Mestbank ter beschikking werd gesteld, alsook de termijn waarbinnen dit moest gebeuren. Echter zijn er in het mestdecreet en de overige uitvoeringsbesluiten nog steeds basisbepalingen opgenomen over de registratieplicht van kunstmest, en deze blijven van kracht.

Wat betekent dit concreet?
Concreet wil dit zeggen dat land- en tuinbouwers die kunstmest gebruiken op dit moment nog altijd een digitaal register moeten bijhouden dat alle gegevens bevat zoals ook van kracht was via het loket van de Mestbank, en dat dit binnen 48 uur na de handeling gebeurt en automatisch wordt doorgestuurd naar de Mestbank. Dit mag via een eigen systeem, maar kan ook nog steeds via het kunstmestregister dat door de Mestbank wordt ter beschikking gesteld via het e-loket. In geval van controle zal de Mestbank gedogen dat de registratietermijnen zoals voordien van kracht worden gehanteerd, in plaats van de striktere bepaling binnen 48 uur.

Er wordt verwacht dat het uitvoeringsbesluit over het digitaal kunstmestregister dit najaar terug van kracht zal worden, waardoor het digitaal kunstmestregister volgend jaar terug van kracht zal zijn zoals ook de afgelopen jaren.

Suggesties voor werkbaarder digitaal kunstmestregister
Boerenbond voerde met de VLM in het verleden verschillende gesprekken over de onwerkbaarheid van het digitaal kunstmestregister en deed meerdere suggesties om het loket te verbeteren. Boerenbond zal dit ook op tafel blijven leggen. In het MAP 7-akkoord werd in elk geval een evaluatie van het digitaal kunstmestregister opgenomen, waarbij de gebruiksvriendelijkheid een absoluut belangrijk punt is om rekening mee te houden.

Bron: NV Vlaamse Landmaatschappij / Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.