Veelzijdige biologische aanpak nodig bij bestrijding nieuwe bladluis in paprika

In Belgische, Nederlandse en Duitse paprika-gewassen is een nieuwe stam van Myzus persicae bladluis, genotype R, gesignaleerd. Deze soort lijkt minder gevoelig voor chemicaliën. Dat meldt Biobest.

"De beste IPM-strategie om deze problematische plaag te bestrijden, bestaat uit een veelzijdige biologische aanpak, met af en toe een chemische behandeling om populaties terug te dringen", legt Biobest IPM- en bestuivingsspecialist Arno Hellemons uit. " Om genotype R onder controle te houden, moeten telers een robuuste preventieve en curatieve biologische aanpak volgen."


Sweet pepper myzus persicae

Goed aangepast om resistentie te ontwikkelen
"Bladluizen hebben het vermogen om zich snel voort te planten, vooral bij hogere temperaturen, en bouwen daarom makkelijker resistentie op tegen chemicaliën," legt Arno uit. "Systemische aficiden worden vaak toegepast via druppelirrigatie. Als de chemische stof niet in voldoende hoeveelheden door de plant wordt opgenomen, kunnen bladluizen resistentie ontwikkelen tegen de werkzame stof. Ondertussen fungeert het onkruid dat in de kas groeit als secundaire gastheer, waardoor de plaagpopulatie zich snel kan uitbreiden."

"Dat genotype R minder gevoelig is voor veelgebruikte chemicaliën, blijkt onder meer uit meldingen van opkweekbedrijven die geïnfecteerde jonge paprikaplanten binnen krijgen," waarschuwt hij. "Er is vastgesteld dat de daaruit ontstane plaagkolonies kleiner zijn, maar sneller gevleugelde individuen produceren; het gevolg is dat genotype R zich sneller door het gewas kan verspreiden."

Natuurlijke vijanden blijven effectief
Gelukkig heeft Arno ook een positieve noot: "Myzus persicae genotype R is niet resistent tegen natuurlijke vijanden - parasitoïde (mixen), gaasvlieg, zweefvlieg en lieveheersbeestje."

Zoals bij alle biologische bestrijdingsprogramma's zijn routinematige gewasmonitoring en scouting van essentieel belang om de aanwezige bladluissoorten en hun populatiegrootte in het oog te houden.

Preventieve parasitoïden
"In geografische gebieden waar het kleine groene Myzus persicae genotype R veel voorkomt, raden we telers aan te beginnen met een preventieve aanpak - het introduceren van de standaard bladluisparasitoïden Aphidius-System en Aphidoletes-System," zegt Arno. "Als grotere bladluissoorten worden aangetroffen, kunnen deze effectief worden bestreden met Ervi-System."

Curatieve zweefvliegen en bruine gaasvlieg
"Zodra verschillende bladluishaarden zijn gescout, moeten telers overschakelen op een curatief programma; onze aanvullende bestrijdingsmiddelen zoals zweefvliegen, Eupeodes-System en Sphaerophoria-System, in combinatie met onze robuuste bruine gaasvlieg, Micromus-System," legt hij uit. "Deze omschakeling vindt idealiter plaats lang voordat kleverige honingdauw of roetdauw in het gewas wordt aangetroffen."

"Hoewel Myzus persicae genotype R tot op heden is vastgesteld in verschillende paprikateelten in Noord-Europa, is het waarschijnlijk dat het zich naar andere landen zal verspreiden. Paprikatelers moeten dus waakzaam blijven."

Voor meer informatie:
Biobest Group
Leehove 31
2678 MA De Lier
Tel: +31 174 75 22 50
info@biobestgroup.com
www.biobestgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.