Ben Zwinkels en John Verbruggen, Rijk Zwaan:

"ToBRFV-resistente tomatenrassen maken verwachtingen waar"

Sinds tomatenrassen met een resistentie tegen het zeer schadelijke Tomato brown rugose fruit Virus (ToBRFV) op de markt zijn, kunnen telers wat opgeluchter ademhalen. Zeker nu blijkt dat de nieuwe rassen van groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan – herkenbaar aan het Rugose Defense-label - goed presteren in de praktijk. De crop specialisten Ben Zwinkels en John Verbruggen delen halverwege het teeltseizoen hun ervaringen in de verschillende tomatensegmenten.

Tros fijn, cocktail en cherrytros; mooie trossen en goede smaak
In het segment fijne trostomaten, waarin Rijk Zwaan marktleider is in Noordwest-Europa, maakt Prospano RZ de verwachtingen in de praktijk waar. Crop specialist John Verbruggen vertelt: “Het ras is arbeidsvriendelijk, omdat het kort is. De trossen zijn vlak en passen daardoor mooi in een kleinverpakking. Ook in het smaakmodel van WUR komt het ras heel goed naar voren.”

Rijk Zwaan introduceerde in Nederland drie ToBRFV-hoogresistente opvolgers van cocktailtomaat Brioso RZ die elkaar niet veel ontlopen. Crop specialist Ben Zwinkels: “Amelioso RZ, Valerioso RZ en Lucioso RZ hebben alle drie mooie trossen en een dieprode kleur. Elk ras heeft zijn eigen plussen en minnen.”

In het cherrytros-segment was Hyrule RZ het eerste hoogresistente ToBRFV-ras dat Rijk Zwaan introduceerde, vertelt Ben. “Voor veel landen is Hyrule RZ een prima keuze, maar voor Nederlandse telers zoeken wij in het fijne segment naar premium rassen met een ander smaakprofiel. We testen dit seizoen in ons nieuwe Trial Center High Tech (TCHT) én bij tomatentelers een reeks nieuwe cherrytrostomaten, waardonder Hateno RZ en Tabantha RZ. Consumentenonderzoek bevestigt de goede smaak van de nieuwkomers.”

Onderstam Suzuka RZ
De populaire onderstam Suzuka RZ blijkt een goede match blijkt te zijn met de ToBRFV-hoogresistente tomatenrassen van Rijk Zwaan. Ben licht toe waarom: “Onze rassen met Rugose Defense zijn vrij groeikrachtig, Suzuka RZ heeft juist een generatieve inslag. De combinatie werkt perfect. Dat Suzuka RZ zelf niet resistent is, is geen probleem. Uit onderzoek van Rijk Zwaan blijkt dat de combinatie met onze gangbare onderstammen geen negatieve invloed heeft op onze resistente rassen.”

Andere segmenten: nieuwe, ToBRFV-hoogresistente rassen te verwachten
Tros grof, middel tros, snack- en vleestomaten: ook in deze tomatensegmenten zit Rijk Zwaan niet stil. In het TCHT staan proeven met ToBRFV-hoogresistente rassen van alle typen. John is optimistisch: “We gaan over de hele breedte tomatenrassen met Rugose Defense introduceren. Het veredelingsprogramma draait op volle toeren om álle tomatentelers in de toekomst gemoedsrust te bieden. Daarbij blijven we zeggen: ook met ToBRFV-resistente rassen zijn hygiëne en een schone start essentieel. Maar daarvan zijn de meeste telers gelukkig wel doordrongen.”

Bekijk, beoordeel en proef in het TCHT
Interesse in tomatenrassen met Rugose Defense? Maak een afspraak met uw Rijk Zwaan-contactpersoon om een bezoek te brengen aan het nieuwe Trial Center High Tech in De Lier.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl
www.rijkzwaan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.