Tholen - “Wij moeten het juiste verpakkingsmateriaal bij het juiste product toepassen om voedselverspilling te voorkomen,” zegt accountmanager Ellen Schreur van Perfon, onderdeel van de Opackgroup (voorheen Oerlemans Packaging Group) dat zich richt op flowpack en topseal folies met en zonder perforatie voor voornamelijk de AGF-sector. Zij ziet dat duurzaamheid, het verlengen van houdbaarheid en het voorkomen van voedselverspilling steeds belangrijkere aspecten zijn bij de keuze van verpakking.
Daarbij is een zorgvuldige afweging van belang. Want als er minder gebruik wordt gemaakt van plastic en dat leidt tot meer voedselverspilling, brengt dat niet het gewenste milieuresultaat. Als voorbeeld noemt zij de plastic wikkel rond komkommers die door velen als overbodig wordt gezien, maar kan leiden tot een houdbaarheid die tot 10 dagen langer is dan zonder de folie. Eenzelfde ontwikkeling ziet de accountmanager bij appelen, waardoor het gebruik van karton in plaats van plastic zo’n drie dagen houdbaarheid verloren gaan. “Voor de houdbaarheid en de voedselverspilling is dat enorm problematisch.”
Duurzaamheid en verpakken blijkt daardoor soms een lastig speelveld en dat is de reden dat Perfon bij dergelijke vraagstukken in de materie duikt om de klant van informatie te kunnen voorzien rondom wetgeving of bijvoorbeeld de voor- en nadelen van single use plastics. Ellen merkt dat klanten veel vragen hebben rondom verduurzaming.
Materiaalreductie
Eén van de duurzaamheidsmaatregelen die genomen kunnen worden is materiaalreductie. Daarbij wordt gewerkt met dunnere folies – Perfon richt zich op het gebruik van folie voor zowel flowpack als topseal – dan voorheen. Ellen geeft aan dat dit een zorgvuldige benadering vraagt. Kan bijvoorbeeld de verpakkingsmachine de dunnere folies verwerken? “Soms blijkt dat bij gebruik van een andere folie de machine continu stilstaat, dat wil je niet in zo’n proces en dan levert het weinig winst op. Dus dan kun je beter een iets dikkere folie gebruiken.”
Maar ook: is de folie stevig genoeg voor het te verpakken product? “AGF-producten zijn vaak wat zwaarder en hebben soms een bepaalde dikte en stevigheid nodig. In de supermarkt wil je wel graag dat je tomaten gebundeld blijven en niet dat de losse tomaten zich in de tas verspreiden.” Door het uitgebreid testen met proefrollen brengt Perfon in kaart tot hoever de klant kan gaan met materiaalreductie.
Terugname overbodige folies
Ook het type materiaal kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstelling. Ellen ziet dat voor flowpack steeds vaker naar het milieuvriendelijke BOPE – dat ook iets sterker is - wordt gegrepen in plaats van het meer gangbare BOPP. Daarbij geeft zij aan dat de oplossingen klantspecifiek kunnen worden ingericht: “Elke dikte en alle afmetingen zijn mogelijk.” Overigens neemt Perfon, ook met het oog op duurzaamheid, folies die bij de klant niet meer gebruikt worden, retour. Ellen ziet dat toch aardig wat overbodige folie vaak als afval wordt afgevoerd. “Wij nemen BOPP-folies graag terug om te recycleren en wij kunnen daar afhankelijk van de markt en de bedrukking een prijs voor afspreken.”
De wisselende prijzen zijn voor alle folies een gegeven, geeft Ellen aan. “Prijs is nooit een stabiele factor in verpakkingsland omdat het een continu wisselend proces is in grondstoffen. De olie- en brandstofprijzen wisselen nogal en daar hangen ook de grondstofprijzen voor folie aan vast.”
Nog niet ingericht
Ook bio afbreekbare en bio based folies maken deel uit van het Perfon-assortiment. “Het probleem is echter dat de compostering van biofolies langer duurt dan het composteren van bioafvalstromen uit huishoudens. Daardoor worden de folies later uitgezeefd en alsnog verbrand. Dus ons inzamel- en composteringssysteem is hier nog niet goed voor ingericht.”
Perfon brengt geperforeerde folies – met hot needle-, macro- en laserperforaties – voor zowel de food als non-food industrie op de markt. “De perforaties zorgen ervoor dat de respiratie van AGF-producten – die nog leven en ademen – wordt gereguleerd zodat de houdbaarheid gemaximaliseerd wordt. “Het perforatiepatroon wordt per product aangepast.”
Voedselveilig en duurzaamheid
Specifiek voor de AGF-sector ziet Ellen dat voedselveiligheid een belangrijk aspect is. Perfon borgt het met de certificaten BRC AA+, Ecovadis Goud en ISO 26000.
Weersomstandigheden hebben gevolgen voor de uitlevering van folies. “Die zijn later nodig en wij zien als een aantal dagen het zonnetje schijnt, dat er in één keer een boost aan bestellingen binnenkomt.” Perfon probeert zo goed mogelijk te anticiperen en de klant te informeren zodat het oplopen van levertijden kan worden vermeden.
Een belangrijk punt, geeft de accountmanager aan. Want klanten willen uiteraard voorkomen dat hun productieproces tot stilstand komt. Het is de reden dat Perfon in overleg voor klanten producten op voorraad kan houden, zodat ze zich geen zorgen hoeven maken dat ze te laat zijn met bestellen. Wat daarbij ook meespeelt is dat Perfon, als onderdeel van de Opackgroup, kan beschikken over eigen faciliteiten voor productie en bedrukking van folies. “De productie in eigen huis zorgt voor flexibiliteit en eenvoudige communicatie over bijvoorbeeld levertijden,” besluit Ellen.
Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Perfon B.V.
Entersestraat 16
7472 AC Goor
Tel: +31 547 276100
[email protected]
https://www.perfon.nl/