Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Elk jaar een nieuwe kas sinds 2020 voor teler op Aruba

Cunucu Fresh is één van de weinige, en één van de oudste, teeltbedrijven op Aruba. De kwekerij is in 2017 gestart door de vader van de huidige manager, Jake Arends.

"Mijn vader was geïnteresseerd in tuinbouw en nieuwigheden, dus teelt op water zou, zeker voor een eiland, geweldig zijn aangezien de meeste producten nog steeds worden geïmporteerd en al het water moet worden gemaakt van zeewater. We bezochten veel kassen in Nederland en de Verenigde Staten en nadat we veel teeltsystemen hadden bekeken, besloten we voor een NFT-systeem van CropKing te gaan, dat we in Ohio in gebruik zagen.

Het NFT systeem was de meest economische keuze voor ons, het geeft veel teeltcapaciteit voor de investering vergeleken met de andere systemen die we bekeken, en er werd ons verteld dat het NFT systeem een goede opzet was voor telers die net beginnen. In 2017 hebben we onze eerste kas van hen gekocht en zijn we begonnen met telen," vertelt Jake.

Hydrocultuur op Aruba
Sinds de oprichting heeft Cunucu Fresh niet stilgezeten. In de loop der jaren hebben ze ervaring opgedaan met telen en testen, en ze hebben nu in totaal vier kassen, allemaal NFT-systemen. Dat is één nieuwe kas per jaar sinds 2020, en om deze trend voort te zetten is er al een vijfde kas in aanbouw.

"We hebben ook andere systemen getest, zoals het Nederlandse emmersysteem voor komkommerteelt, maar besloten daar niet voor te gaan. We richten ons nu op de teelt van sla, dat altijd uitverkocht is. Het is een gewas dat ons goed past. We zijn een relatief klein bedrijf, dus hoe meer andere gewassen we zouden verbouwen, hoe minder ruimte we zouden hebben voor sla, waarvan we weten dat het verkoopt."

Concurreren op één eiland
Omdat het een klein eiland is, is teelt op water op Aruba ook een kleine sector. Het eiland is voornamelijk afhankelijk van het importeren van producten uit het buitenland, en de teeltbedrijven die actief zijn op het eiland moeten ook materialen uit het buitenland bestellen.

"In mijn leven waren er maar een paar hydrocultuurkassen op het eiland die ik me kan herinneren, voor ons bedrijf waren het er misschien drie. Wij zijn één van de oudere bedrijven die het nog steeds goed doen. In totaal zijn er nu vijf hydrocultuurkassen op het eiland, maar er komen er nog meer bij. We krijgen wat steun van de overheid om door te gaan met het opbouwen van een tuinbouwsector en er is meer initiatief op het eiland om lokaal te telen, wat geweldig is, maar het is nog steeds een erg kleine sector."

"De meeste hydrocultuur-teeltbedrijven verbouwen sla, dus we zijn concurrenten, maar we kopen ook dingen zoals voedingsstoffen van elkaar als die op zijn of in tijden van nood, omdat we geen winkels op het eiland hebben die ze verkopen. Dus ook al zijn we concurrenten, we steunen elkaar toch in dat opzicht."

De vijfde kas
Met de bouw van de vijfde kas van Cunucu Fresh op hun tweede locatie, op ongeveer 5 minuten rijden van hun hoofdlocatie, kwam er nog een ander probleem naar boven dat te maken heeft met het leven op het eiland, namelijk dat van een toereikende elektriciteitsvoorziening.

"Voor onze teelt gebruiken we waterkoelers, grote ventilatoren en nog veel meer apparatuur die behoorlijk wat elektriciteit vereist. Op onze tweede locatie is er echter niet genoeg capaciteit voor elektriciteit die we kunnen gebruiken vanwege het netwerk dat daar aanwezig is. Hierdoor zou onze nieuwe kas niet op volle capaciteit kunnen draaien. Om dit probleem op te lossen hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen, in een poging om niet afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnetwerk. Onze andere locatie heeft ook zonnepanelen, maar is nog steeds afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk."

Voor meer informatie:
Jake Arends
Cunucu Fresh
Moko 1, Oranjestad, Aruba
Tel: +297 699 9091
[email protected]
CunucuFresh.Facebook