Tholen - “Met betrekking tot het product voelen we wat schaarste in het buitenland en daardoor is het in het nationale transport vrij druk. Daardoor moet er veel last minute besteld en geleverd worden,” zegt Johan Chrétien, bestuurder van Rejo Fresh, in juni in dit eerder in vakblad Primeur gepubliceerde artikel.
Hij bedrijf houdt zich bezig met transport van de producent naar REO-veiling en van de veiling naar de afnemer in België, Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk. “We zien de schaarste in alle producten, behalve in komkommers; daar is voldoende van. Het zorgt ervoor dat we pas heel laat weten wat er moet gebeuren, maar het is allemaal heel dringend.”
Johan wijt de situatie aan de weersomstandigheden zowel in Zuid- als in Noordwest-Europa, waardoor hij bijvoorbeeld ziet dat de productie van courgettes in Duitsland achterloopt. “We verwachten in de oogst van de vollegrondsgroenten ook een schaarste omwille van de weersomstandigheden.”
Johan Chrétien, Bestuurder van Rejo Fresh
Keuzes maken in klanten
Een grote uitdaging daarbij is het invullen van het personeelsvraagstuk, geeft Johan aan. “Het vinden van gekwalificeerd personeel is een chronisch probleem.” Hij stelt vast dat voor Rejo Fresh zich nu de situatie voordoet dat er vanwege de beschikbaarheid van personeel keuzes gemaakt moeten worden in welke klanten bediend kunnen worden. “Uiteraard gaan daarbij de vaste klanten voor en sporadische klanten die à la minute bellen, moeten we ontgoochelen.”
Rejo Fresh staat open voor groei en ziet daar ook mogelijkheden toe. Vanwege de toenemende consolidatie in de sector verwacht Johan dat er minder, maar grotere telers komen die zich steeds minder zullen bezighouden met randactiviteiten zoals transport, dat zal worden uitbesteed. Maar dit zal niet kunnen worden gerealiseerd zonder meer gekwalificeerde chauffeurs. “We moeten eerst en vooral een deftig aanwendingsbeleid zien uit te dokteren en als dat er is, dan is er groei mogelijk. Maar het één kan niet zonder het ander.”
Situatie op de weg
Andere zaken waar de transporteur rekening mee moet houden is de situatie op de weg, waarbij toenemende congestie een probleem vormt. “Het wordt alsmaar drukker op de weg, de files langer en de wegenwerken frequenter; het verkeer slempt dicht.” Johan ziet twee oplossingen. Enerzijds ziet hij een rol weggelegd voor de Belgische overheid die een beleidskader zou kunnen ontwikkelen dat het gebruik van Langere en Zwaardere Voertuigen (LZV’s) toestaat, zoals dat in Nederland al wel het geval is. “Meerdere trajecten zouden voor LZV’s bereikbaar moeten zijn, zodat ze op alle veilingen in België terecht kunnen. Nu zijn in België maar een paar trajecten goedgekeurd en dat is niet werkbaar.”
Anderzijds ziet Johan mogelijkheden in het versterken van de samenwerking tussen transportbedrijven onderling. Hij merkt op dat door de aard van het transport – dat altijd snel moet zijn – vaak met halfvolle wagens wordt gereden. “Er is heel weinig tijd tussen laden en lossen om naar oplossingen te zoeken om zaken te combineren. Vandaar dat we soms met enkele pallets van A naar B moeten, omdat die er snel moeten zijn.” De transporteur verwacht dat digitale oplossingen hierbij uitkomst kunnen bieden.
Energietransitie
Ook de energietransitie is een vraagstuk dat leeft in de transportbranche. “De wetgeving zegt dat we in 2035 CO2-arm moeten rijden en dan moet er op het gebied van ontwikkeling veel gebeuren.” Johan ziet dat de geboden alternatieven zoals elektrisch, LNG of waterstof momenteel allemaal in een proeffase zitten. “Er zal wel iets uitkomen wat een goed alternatief is, maar dat is er nu nog niet, terwijl de overheid wel een deadline stelt.”
“Voor het gebruik van professionele diesel geldt een accijnsverlaging, die nu wordt afgebouwd. Nu worden we dus gestraft voor het feit dat we met diesel rijden, maar we hebben geen alternatief. Dat is een vacuüm waarin we zitten; we weten wat we moeten doen, maar we weten nog niet hoe.” Toch blijft Johan optimistisch. “Er zal wel een alternatief voor een CO2-arm voertuig komen, maar ik weet niet of het haalbaar wordt binnen de deadline.”
Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 39e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Johan Chrétien
Rejo Fresh
Oostnieuwkerksesteenweg 101
8800 Roeselare, België
T: +32 51 25 44 72
rejofresh@skynet.be
www.rejofresh.be