Energie-update: Olie en gas blijven nog wel even nodig

Zowel de TTF-gas als de EPEX-stroomspotprijs zijn woensdag redelijk gelijk gebleven.

De energiemarkten zijn nog steeds erg volatiel, maar zullen wellicht iets meer tot rust komen wanneer de productie van Noorse gasvelden vanaf half juli weer zal toenemen en de vullingsgraad van de Europese gasopslagen boven de 80% uitkomt. Die verwachting spreekt men bij energieleverancier Vattenfall uit. Momenteel is de gemiddelde vullingsgraad in Europa 76% en ligt daarmee 19% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De Nederlandse opslagen zijn al voor 77% gevuld, deelt men in een marktupdate.

Ontwikkeling prijzen EPEX in €/MWh, uit update Vattenfall

De Noorse overheid heeft goedkeuring gegeven voor 19 olie- en gasprojecten. Het gaat om een investering van omgerekend 17 miljard euro in nieuwe projecten en de voortzetting van bestaande projecten. Daarover schrijft onder meer de NOS. "Er wordt vaak een beeld geschetst dat we binnenkort al geen olie en gas meer nodig hebben, maar in de praktijk zal dat nog jaren het geval zijn", zegt energie-econoom Hans van Cleef van adviesbureau Publieke Zaken in een reactie bij de NOS.

Dat olie en gas nog wel even nodig zijn, geldt zeker ook voor auto's. Hoe mooi al die elektrische karretjes ook zijn, niet iedereen kan of wil er al aan. Belangrijk in dat licht is dat vanaf aanstaande zaterdag de prijzen aan de pomp in Nederland flink omhoog gaan. De helft van de accijnskorting die het kabinet vorig jaar doorvoerde, wordt dan teruggedraaid. Pomphouders bereiden zich daarom voor op een extra drukke vrijdag, de laatste dag dat er nog 'goedkoop' kan worden getankt, schrijft RTL Nieuws.

De EU kan prima zonder Russische lng. Dat stelt denktank Bruegel in een rapport, waarover BNR schrijft. De EU wil vanaf 2027 af van alle Russische fossiele import, maar sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland alleen maar meer lng naar de EU geëxporteerd.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft aangeboden om twee gasopslagen over te dragen aan de Nederlandse overheid, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Onder meer RTV Drenthe deelt dat nieuws.

Juni 2023 wordt het historisch laagterecord wat betreft kolenstroom in Nederland. Daarop wijst Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanzehogeschool, op Twitter.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.