Zimpelmann Select-Fruit & Co

"Grote vraag naar eetbare bloemenmixen uit Zuid-Afrika"

De prijzen voor eetbare bloemen uit Zuid-Afrika zijn altijd stabiel geweest, zegt Jürgen Hubounig, Managing Director van Zimpelmann Select-Fruit & Co. "In de luchtvrachtindustrie wordt naar elk afzonderlijk item gekeken, met andere woorden: hoe de tarieven van de afzonderlijke vluchten zich van week tot week ontwikkelen. Zowel de prijzen vanuit Zuid-Afrika als die vanuit Israël zijn tot nu toe stabiel gebleven. Tijdens de pandemie veranderden de prijsniveaus echter enorm, omdat er grote hoeveelheden maskers en medicijnen werden vervoerd. Luchtvracht vanuit Azië werd plotseling tussen de 50 en 70 procent duurder. Maar de situatie is weer terug op een normaal niveau."

Hubounig nam het bedrijf in 2013 over van de familie Zimpelmann, die het bedrijf daarvoor 20 jaar had geleid.

Jürgen Hubounig en Nicole Hubounig

Grote vraag naar bloemenmixen
Vroeger bood hij ook eetbare bloemen uit Israël aan, maar hij zegt dat hij zich alleen concentreert op producten uit Zuid-Afrika. "Omdat we veel minigroenten uit Zuid-Afrika verkopen, hebben we de eetbare bloemen direct mee geïmporteerd," zegt Hubounig.

De producten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De "bloemenmix" en altviool behoren tot de meest gewilde producten, terwijl rozenblaadjes erg populair zijn op Moederdag en Valentijnsdag. De grootste interesse gaat echter uit naar de bloemenmixen, die in verschillende formaten worden verkocht aan groothandelaren, maar ook aan kleinere winkels. "Voor speciale verzoeken verkopen we ook losse variëteiten in verschillende containers en formaten."

De bloemen uit Zuid-Afrika worden verkocht in dozen van acht trays met verschillende formaten. "Sommige grote klanten kopen de bloesems van ons tegen de herfst, dat wil zeggen vanaf het moment dat hun eigen productie ten einde loopt. Daarbij verkopen we ook grootverpakkingen van 400 tot 500 g."

Hoofdverkoop met sierteeltproducten
De hoofdactiviteit van het in Keulen gevestigde bedrijf is echter het importeren van producten zoals bonen en peultjes uit Kenia en mango's en papaja's uit Peru, Mexico, Brazilië, de Dominicaanse Republiek en andere landen. "Decennialang hebben onze leveranciers onze producten op de markt gebracht met het eigen, wettelijk beschermde merk 'Select'. De bloemenhandel nam nog een groter aandeel in toen we nog rechtstreeks samenwerkten met voedingswinkels. Vooral met Kerst werd er veel verkocht in deze branche, maar daar zijn we inmiddels mee gestopt omdat het niet meer mogelijk was om een goede samenwerking met hen op te bouwen."

Daarom concentreert hij zich op de verkoop aan groothandelsmarkten en C&C-markten in Duitsland en Oostenrijk. Natuurlijk komen onze goederen via onze groothandel ook weer in de retail terecht. Maar dat is niet langer onze directe focus," legt Hubounig uit. "We gebruiken voornamelijk passagiersvliegtuigen om onze producten te importeren, die zonder vracht terugvliegen uit de landen van herkomst, wat ook positief is voor de CO2-balans. Bovendien kunnen we deze route ook gebruiken om de telers en handelaren in de landen van herkomst te ondersteunen."

Verkoop in de topgastronomie en het hotelwezen
Tijdens de pandemie had hij te maken met een omzetdaling van 15 tot 20 procent. "Ons klantenbestand bevindt zich in de meest uiteenlopende regio's, die ook min of meer een 'her-distributiefunctie' hebben. Een van onze klanten uit de Allgäu levert bijvoorbeeld aan vrijwel alle tophotels en toprestaurants in zijn regio. We hebben dus niet alleen grote klanten in agglomeraties als Hamburg, Berlijn en München, maar ook klanten die zich richten op uitstekende afnemers uit de betreffende regio's," zegt Hubounig.

"De keukens hebben onder andere door personeelsgebrek nauwelijks tijd om de verse producten goed te bereiden. Daarom worden onze kant-en-klare producten van hoge kwaliteit gekocht, waarmee de koks de producten in principe alleen maar uit de verpakking hoeven te halen en in de pan te doen."

Voor meer informatie:
Jürgen Hubounig
Zimpelmann Select-Fruit GmbH & Co. KG
Raderberger Str. 202
50968 Köln, Duitsland
Tel: +49 (0)221 - 36 79 47 0
zimpelmann@select-fruit.de
https://www.select-fruit.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.