Energie-update: Meer LNG dan pijpleidingas

De TTF-gasprijs steeg dinsdag weer een stuk. 34,5 euro per megawattuur moest er bij het julicontract betaald worden. De spotprijs voor elektriciteit stijgt en het net is vol. Dat laatste is voor de Autoriteit Consument & Markt reden om netbeheerders nieuwe mogelijkheden aan te reiken om daarmee om te gaan.


TTF-gasprijs julicontract t/m 27 juni 2023. Klik hier voor actuele cijfers.

Aanpak netcongestie
De ACM wil het voor netbeheerders mogelijk maken om bij het transport van elektriciteit contracten met zogenoemde alternatieve transportrechten (ATR’s) aan te bieden om zo meer ruimte te creëren op het stroomnet. Een voorbeeld hiervan zijn contracten waarbij de netbeheerder en de afnemer van te voren afspreken dat een aansluiting niet de hele dag door gebruikt kan worden, maar dat de maximale transportcapaciteit alleen tijdens daluren beschikbaar is.

Daarnaast wil de ACM netbeheerders de mogelijkheid geven om het gecontracteerde transportvermogen van aangeslotenen op het midden- en hoogspanningsnet te beperken als deze langere tijd niet wordt gebruikt. Dit wordt use-it-or-lose it (UIOLI) of Gebruik Op Tijd Of Raak het Kwijt (GOTORK) genoemd. Lees hier meer.

Gespannen gasmarkt
De gasmarkt is inmiddels gewend aan de storingen in Noorwegen, constateren energiespecialisten van Powerhouse in hun weekupdate. De reikwijdte van het onderhoud is niet groot genoeg om de markt omhoog te blijven duwen, stellen zij. Het onderhoud zou (voorlopig) op 15 juli gedaan moeten zijn.

Minder warm weer drukt de gasvraag voor elektriciteitsopwekking (de airco's loeiden flink). Bij Powerhouse wijzen ze erop dat voor het eerst afgelopen jaar er meer LNG per boot werd aangevoerd in Europa dan dat er gas per pijpleiding aan land kwam. Ook BNR publiceerde erover, n.a.v. Britse cijfers.

Ondanks de recente oorlogsontwikkelingen blijft er nog altijd ook gas uit Rusland naar Europa komen. Wel zou hier zomaar snel een eind aan kunnen komen. We lezen in de update van Powerhouse: "De overeenkomst die ervoor zorgt dat er een gasstroom vanuit Rusland via de Oekraïne loopt moet binnenkort verlengd worden. Dat gaat
uiteraard problemen opleveren en de verwachting is dan ook dat die gastroom in 2024 geheel afgesloten gaat worden. Er stroomt overigens nog maar 20% van de gecontracteerde hoeveelheid door de leidingen."

Stijging spotprijs elektriciteit
Zoals vaak sturen de gasprijzen de stroomprijzen. Op dat vlak is het dus ook iets rustiger geworden, al leverde onweersbuien en het plotseling wegvallen van zon wel hele hoge onbalansprijzen op van meer dan 1300 euro per megawattuur. Bekijk hier de hele update vanuit energiehandelsplatform Powerhouse.

De EPEX-spotmarktprijs steeg de afgelopen dagen van 91 euro op maandag tot ruim 111 euro vandaag, woensdag 28 juni.

Voor een stukje verdere energieduiding is mogelijk een recent webinar van AgroEnergy terug te kijken. Directeur Peter van den Berg en EnergieSpecialist Carl van Oosten namen op 23 juni in een half uur de laatste ontwikkelingen op de energiemarkten door.

Onder andere de prijsontwikkeling en de vraag en aanbod situatie van zowel gas als elektriciteit werd besproken. Ook werd ingegaan op hoe de warmtekosten met betrekking tot de WKK en de sparkspread zich ontwikkeld hebben. Tot slot kwamen de verwachtingen voor de aankomende winter aan bod.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.