"Biodiversiteit belang én verantwoordelijkheid boeren en tuinders"

Boeren en tuinders werken elke dag met de natuur: zij leven van en bouwen op de principes die de natuur biedt. Een gezonde biodiversiteit is dus cruciaal voor een vitale land- en tuinbouw. Omdat aandacht voor biodiversiteit(sherstel) onlosmakelijk verbonden is met een toekomstbestendig agrarisch bedrijf, heeft LTO een visie opgesteld over het belang van biodiversiteit voor boeren en tuinders.

“Met de visie bieden we onze leden een zienswijze over hoe biodiversiteitsherstel binnen een toekomstbestendig boerenbedrijf past: als een belang én een verantwoordelijkheid van ondernemers die werken met de natuur. Bovendien is een gezonde biodiversiteit een onderdeel van verschillende opgaven die er voor boeren en tuinders liggen,” zegt Edwin Michiels, Portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO.

Kernboodschappen
De visie is opgebouwd uit vier kernboodschappen, die boeren en tuinders kunnen doorvertalen naar hun eigen bedrijf:

  1. Toekomstbestendig boeren is onlosmakelijk verbonden met het behouden en herstellen van biodiversiteit, en komt terug in de 5 transitiepaden uit de Toekomstvisie van LTO;
  2. Biodiversiteit draagt bij aan een (financieel) gezond en duurzaam agrarisch bedrijf: een gezond bedrijf kenmerkt zich door een gezonde bodem, gezonde planten en gezonde dieren, die samenhangen met perspectief voor inkomen en beheersbare kosten.
  3. Agrariërs waarderen en weten (kennis) hoe ze biodiversiteit (functioneel) kunnen integreren in de eigen onderneming;
  4. De agrarisch ondernemer draagt in positieve zin bij aan landschappelijke biodiversiteit, waarbij rekening wordt gehouden met cultuurhistorische waarden.

Hier is de volledige visie op biodiversiteit van LTO te lezen.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.