De EC (electricial conductivity) is een maat voor de concentratie aan ionen (zouten) in water, bodem en substraatvocht. Hoe meer ionen er in het water opgelost zijn, des te hoger de EC. Bij een analyse van het water of substraat, wordt duidelijk dat de gemeten EC niet alleen door voedingselementen, maar ook door ballastzouten (chloride en natrium) wordt bepaald. Om een goede vergelijking met de streefwaarde te kunnen maken zal de gemeten EC daarom eerst omgerekend moeten worden naar de EC (v), de zogenaamde voedings-EC, schrijft Normec Groen Agro Control.
De EC (v) wordt verkregen door de gemeten EC te verminderen met 0,1 x de hoogste waarde van natrium of chloride, of standaard met natrium in het geval er chloride wordt gebruikt als meststof. De EC(v) kan vervolgens gebruikt worden om de gemeten gehaltes aan voedingselementen om te rekenen naar de streef EC aangegeven als EC(c).
De EC is niet alleen een controle-instrument voor de bemesting, maar kan ook gebruikt worden als stuurmiddel voor gewasgroei. Door een hoge EC rond de wortel kan men het gewas generatief sturen, men verhoogt daarmee namelijk de osmotische waarde in het wortelmilieu, waardoor de plant minder makkelijk water kan opnemen zodat de strekking van de cellen (vegetatieve groei) geremd wordt. Een lage EC daarentegen vergemakkelijkt de wateropname en kan met name bij weinig verdamping tot meer worteldruk leiden. Tegelijkertijd geeft men met een lage EC minder voedingselementen, waardoor er eerder een voedingsgebrek kan ontstaan.
De EC in het substraat wordt niet alleen bepaald door de instellingen op de bemestingsunit, ook de groeisnelheid en daarmee de opname van het gewas speelt een belangrijke rol. Omdat in de zomer de plant in verhouding steeds meer water gaat opnemen ten opzichte van voedingselementen, wordt er in deze periode vaak gebruik gemaakt van een lichtverlaging op de EC, om te voorkomen dat de EC gaat oplopen.
Wat vaak vergeten wordt is dat de EC ook invloed heeft op de opname van individuele elementen. Zo wordt bij een hoge EC kalium beter opgenomen en calcium juist slechter. Dit heeft te maken met toename van competitie (antagonisme) in opname tussen kalium en calcium bij een hogere concentratie, maar ook omdat de calciumopname in tegenstelling tot kalium, afhankelijk is van de wateropname door de plant en deze wordt bij een hoge EC juist geremd.
Voor meer informatie:
Normec Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
T: +31 (0)15 257 2511
[email protected]
www.agrocontrol.nl