Vanaf dit jaar zijn Vlaamse ondernemingen met een hoog energieverbruik (vanaf 0,02 PJ) verplicht om een energierapport te maken. En dat geldt ook voor glastuinbouwbedrijf. Energiepedia legt uit hoe glastuinbouwbedrijven hun energiebalans op kunnen maken.
Het jaarlijks totaal energiegebruik van de vestiging is bepalend voor de vorm van het energierapport dat moet worden opgemaakt. In figuur 1 staan de acties die een bedrijf moet doen op basis van het totaal jaarlijks energieverbruik. Het finale energiegebruik wordt berekend door alle verbruikte brandstoffen, de afgenomen netstroom, de zelf geproduceerde en verbruikte stroom en eventueel afgenomen restwarmte op te tellen, zoals in figuur 2 weergeven.
De aan het net geleverde stroom afkomstig van een warmtekrachtinstallatie (wkk) mag in mindering worden gebracht omdat de brandstof die als input wordt gebruikt, ook wordt meegerekend (idem voor eventueel geleverde restwarmte). Geïnjecteerde stroom van zonnepanelen of een windmolen mag men niet aftrekken van het totaal.
Figuur 1: Schematische voorstelling verplichtingen energierapportering
Bepalen welke verplichting voor het bedrijf van toepassing is
Bij Thomas More maakt men op basis van gemiddelde cijfers een oriënterend figuur die men in eerste instantie kan gebruiken om op basis van de teelt en oppervlakte in te schatten waar men naar alle waarschijnlijkheid terechtkomt. Meer specifiek kan men op basis van de jaarverbruiken met de bijhorende oriënterende tool bepalen welke rapportering voor telers van toepassing zal zijn. Zowel de oriënterende figuur als de tool kan men op de website van Energiepedia bekijken.
Figuur 2: Schematische voorstelling energiestromen
Verbruiksgegevens verzamelen
Zowel om deze tool in te vullen als om verdere stappen te zetten in de rapportering, is het verzamelen van al de verbruiksgegevens belangrijk. De meest eenvoudige methode is alle facturen van afname of aankoop en eventuele teruglevering of verkoop (bv. elektriciteit en restwarmte) erbij te nemen.
Inhoud energierapporten: Energiebalans voor KMO’s met 0,02 tot 0,05 PJ energiegebruik
KMO’s met een finaal energiegebruik tussen 0,02 en 0,05 PJ moeten een energiebalans opmaken. Tuinders mogen dit zelf opmaken en ingeven op het Energieloket Vlaanderen. In de energiebalans moet men een overzicht geven van het energiegebruik en moet men een no regret-maatregelenlijst aftoetsen. De maatregelen die een terugverdientermijn van minder dan drie jaar hebben, moeten binnen de vier jaar na het indienen van de energiebalans worden uitgevoerd. De opgemaakte energiebalans moet vierjaarlijks een update krijgen.
Sjabloon voor energiebalans
Wanneer men een energiebalans op moet stellen kan men gebruik maken van een sjabloon van Energiepedia. Energiepedia werkte een sjabloon uit dat men eenvoudig kan invullen en opslaan als rapport. Dit rapport bevat alle gegevens die men ook moet invullen op het Energieloket Vlaanderen. Het sjabloon is op de website van Energiepedia beschikbaar.
Energieaudit voor KMO’s met 0,05 tot 0,1 PJ energiegebruik
Zit het finaal energiegebruik als KMO tussen 0,05 en 0,1 PJ, dan moet men een energieaudit opmaken die eveneens in de webapplicatie ingegeven moet worden. Grote ondernemingen (meer dan 250 personeelsleden of jaaromzet > 50 miljoen euro EN balanstotaal > 43 miljoen euro) moeten al vanaf 0,02 PJ een energie-audit opstellen.
Voor het opmaken van deze energie-audit moet men wel beroep doen op een interne of externe energiedeskundige. Naast een overzicht van het energiegebruik moet men ook alle maatregelen detecteren die een energiebesparing kunnen realiseren. Alle maatregelen met een IRR > 13% moeten uitgevoerd worden. Binnen de vier jaar na indienen moet de audit geactualiseerd worden.
Energieplan voor vestigingen met meer dan 0,1 PJ energieverbruik
Voor vestigingen met een finaal energiegebruik van meer dan 0,1 PJ, de energie-intensieve bedrijven, moet er door een energiedeskundige een energieplan worden opgesteld en ingediend. De inhoud van dit energieplan stemt overeen met de inhoud van de energieaudit, maar het opgemaakte energieplan moet eerst conform worden verklaard door VEKA vooraleer het kan worden opgeladen op de webapplicatie.
Als energie-intensief bedrijf met een finaal energiegebruik van meer dan 0,1 PJ kan men ook vrijwillig intekenen op de energiebeleidsovereenkomst (EBO).
Aanpak opmaak energieaudit of -plan met energiedeskundige
Moet men een energieaudit of -plan opmaken (finaal energiegebruik > 0,05 PJ)? Dan moet men een energiedeskundige aanstellen. In dit geval kan men niet met een algemeen sjabloon werken, maar zal er een goede samenwerking met een energiedeskundige nodig zijn om het rapport op te stellen. Als tuinder speelt men hier een belangrijke rol bij het aanleveren van voldoende en correcte informatie. Indien nodig kan men beroep doen op een adviesverlener voor ondersteuning.
Meer gedetailleerde informatie kan men terugvinden in het artikel in Proeftuinnieuws nr 7 (pag 7 tot 9), op de website van Boerenbond en op de website van VEKA. De ondersteunende tools zijn hier te vinden.
Bron: Energiepedia